Kinderheld Thorben (18) stopt met school door Fortnite-succes: 'Mijn ouders zijn supertrots’

VIDEOUDEN - Stoppen met school zodat je full-time Fortnite kunt spelen en streamen op YouTube. Kinderen die dit van plan zijn krijgen ongetwijfeld een veeg uit de pan van hun ouders. Maar bij Thorben van Berkel thuis in Uden overheerst vooral trots en dankbaarheid. Want juist dankzij Fortnite is de 18-jarige Brabander eigenaar geworden van een succesvol bedrijf waar menig ondernemer jaloers op kan zijn. ,,Deze game heeft mijn leven op z’n kop gezet.”

Wat er allemaal is veranderd na de lente, de laatste keer dat het BD met Thorben sprak? ,,Alles! Het is zo bizar wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd”, vertelt de Udense gameheld enthousiast. Bizar is het zeker, want met een eigen kledinglijn, een ontploft YouTube-kanaal met ruim een kwart miljoen abonnees en lucratieve samenwerkingen met multinationals is de prille loopbaan van Thorben in een stroomversnelling gekomen.

Merknaam

En dat is niet niks voor een jongen van 18. ,,Ik kon het dan ook niet meer opbrengen”, vertelt Thorben over zijn ict-opleiding. Het combineren van zijn YouTube-kanaal en zijn studie ging hem steeds moeilijker af. Deze zomer hakte hij de knoop door. ,,Ik ben gestopt met mijn studie en richt mij nu voor de volle honderd procent op vThorben, mijn merknaam, en Fortnite.”

Zijn ouders waren aanvankelijk sceptisch over zijn plannen. ,,Maar nu ze zien wat ik allemaal heb bereikt staan ze volledig achter mijn besluit. Ze zijn supertrots op wat ik allemaal doe en kijken al mijn video’s op YouTube met veel plezier.”

Complete studio in Uden

Onder de gamers is Thorben een van de bekendste YouTubers van Nederland. Zijn zolderkamer is onlangs verbouwd tot een complete studio. Van alle gemakken voorzien om de meest professionele YouTube-video’s te maken en daarmee nog groter en populairder te worden. Dat gaat Thorben goed af: iedere dag komen er weer honderden abonnees en fans bij.

,,Ik werk niet doordeweeks of in het weekend, maar altijd”, vertelt Thorben. ,,Iedere seconde van de dag ben ik met YouTube en mijn bedrijf bezig. Dan weer met mijn kledinglijn, dan weer met bedrijven die een leuke opdracht hebben. Af en toe is het zwaar, maar gelukkig heb ik een manager en wat experts om mij heen die veel dingen voor mij regelen. Wat mijn fans betreft doe ik uiteraard alles zelf.”

Tekst gaat verder onder deze foto

Thorben uit Uden presenteert zijn nieuwe kledinglijn
Volledig scherm
Thorben uit Uden presenteert zijn nieuwe kledinglijn © vThorben

Toewijding

Ondertussen weet Thorben dat de toewijding en liefde van zijn fans diep kan gaan. Op Instagram schieten de fanaccounts (aangemaakt door zowel jongens als meisjes) als paddenstoelen uit de grond, en op Twitter en Facebook poseren kinderen vol trots met zijn sweaters en broeken. Zelf ziet hij het niet zo, maar langzaam maar zeker groeit deze 18-jarige jongen uit Uden uit tot een bekende Brabander.

Overal waar de Udenaar staat, of dat nou in de supermarkt of op de schaatsbaan is, gebeurt er iets bijzonders. ,,Deze week nog in Valkenswaard, echt rijen dik met kinderen die een foto of handtekening willen scoren”, vertelt Thorben vol ongeloof. Zo nu en dan kan het hem ook te veel worden, geeft hij toe. ,,Ik weet voortaan dat ik rond het middaguur beter niet naar de Jumbo kan gaan. Dan krijg je echt complete scholen achter je aan. Natuurlijk is dat leuk, maar bij een groep van vijftig kinderen kun je de aandacht simpelweg niet meer verdelen.”

Hype

Maar wat als de hype straks gaat liggen? Als Fortnite aan populariteit verliest? ,,Dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren”, verwacht Thorben. Onlangs werd het zevende seizoen van het spel uitgebracht, waarmee de wereld van Fortnite werd omgetoverd tot een winterparadijs. ,,Dat is het leuke aan Fortnite: het blijft vernieuwen en inspelen op de actualiteit. Nu hangt er een leuk kerstsfeertje in het spel. Speciaal voor de livestreams zet ik ook een kerstboom neer op mijn kamer, vinden die jonge kijkertjes ook gezellig.”

Waar het eindigt voor Thorben? ,,Ik heb niet echt een doel, dus ik zou het zo niet weten”, vertelt hij nuchter. ,,Het verdient goed, dat zal ik niet ontkennen, maar voorlopig blijf ik gewoon bij mijn ouders in Uden wonen. Zelf een huis kopen, daar moet ik nu even niet aan denken hoor. Dat komt over een paar jaar wel.”

Wat is Fornite eigenlijk?

Fortnite/Battle Royale is een overlevingsspel. Je wordt als speler op een fantasie-eiland met 99 andere spelers gedropt en moet proberen al je concurrenten weg te schieten. Dat doe je door onderweg wapens te verzamelen, hout en stenen voor trappen en forten te verzamelen, en samen te werken met andere spelers. Het spel is gratis, maar de makers verdienen aan de ‘microtransacties’ (de aanschaf van bijv. een outfit) en het betaalde premium-abonnement.

Liever niet voor het slapen Het valt gamejournalist/expert Harry Hol (mediaopvoeding.nl) wel op. Dat veel ouders wat al té bezorgd doen over games als Fortnite. ,,Ze vragen zich soms wel heel snel af of hun kind niet ‘verslaafd’ is.’’ Wat hem betreft is er niks tegen Fortnite. Integendeel. ,,Het is niets meer en niets minder dan gewoon een leuk spel.’’ Hol is dan ook absoluut niet voor een kijkverbod en ook niet voor een al te strenge aanpak. ,,Sommige ouders eisen dat hun kind, als de ‘gametijd’ thuis verstreken is, zomaar midden in een potje ophoudt, maar je gaat kinderen die aan het voetballen zijn toch ook niet vragen halverwege te stoppen? Beter is het om een half uur eerder te zeggen: je hebt nog tijd voor één potje.’’ Toch moeten er, vindt hij, wel enige grenzen zijn. ,,Dat kinderen bijvoorbeeld eerst hun huiswerk maken en dan pas gamen. En dat ze het een uur vóór het slapengaan niet meer doen. Je wordt er namelijk, net als het kijken van een spannende film, behoorlijk hyper van.’’ Ouders doen er ook goed aan zich aan de leeftijdsclassificatie van het Europese PEGI te houden: Fortnite is geschikt voor kinderen vanaf 12. ,,Voor jongere kinderen kan zo’n schietspel nog erg spannend zijn. Ze kunnen bij verlies wel erg boos worden.’’ Ouders moeten hun kinderen daarnaast behoeden voor de impulsaankopen. ,,Laat kinderen nooit zomaar iets in het heetst van de strijd aanschaffen maar er een nachtje over slapen. Willen ze er echt hun zakgeld aan besteden?’’