Ton Derks op het terras van Hemelrijk in Volkel.
Volledig scherm
PREMIUM
Ton Derks op het terras van Hemelrijk in Volkel. © Van Assendelft

Klimaat in Brabant: Toerist zoekt de schaduw op in Brabant

ZomerserieVOLKEL - Ze lagen er ooit bij bosjes: diepgebruinde zonaanbidsters, liefst met de borsten bloot, op het strand van recreatieplas Hemelrijk in Volkel. Eigenaar Ton Derks ziet het steeds minder gebeuren. In plaats daarvan zoeken de duizenden bezoekers steeds vaker de schaduw op. Of we even met hem meekijken naar al die parasols op de terrassen. ,,Ik heb er veel meer staan dan pakweg dertig jaar geleden. Bezoekers vragen er om. Ze mijden liever de zon dan dat ze hem een hele dag opzoeken. Dat is echt veranderd in de recreatie."

Klimaat in Brabant
Het klimaat verandert. Wat merken we daar nu al van in Brabant? Het ED belicht de gevolgen in een serie artikelen. 

Hemelrijk, woensdagmiddag, redelijk druk. We zijn op pad met een prangende vraag: wat gaat de verandering van het klimaat inhouden voor de Brabantse ondernemers die hun brood verdienen met recreatie en toerisme? Klimaatwetenschappers houden er in hun toekomstscenario's serieus rekening mee dat de klimaatzones de komende tientallen jaren gaan verschuiven. Nu reizen we nog massaal voor 'mooi weer' naar Zuid-Frankrijk, Italië en Spanje. Het stempel 'mediterraan' gold jarenlang als een keurmerk voor zomerse temperaturen, zwoele avonden en zongarantie. Maar wat als juist dát mooie weer langzamerhand onze kant op komt en de toeristenmagneet die het Middellandse Zeegebied nu nog is zijn aantrekkingskracht gaat verliezen?

,,Vakantie is emotie. Als je twee keer op vakantie in Frankrijk of Spanje te maken krijgt met 40 tot 45 graden, dan kies je een jaar later toch voor een andere bestemming", stelt Bas Amelung. Aan de universiteit in Wageningen onderzoekt hij wat de klimaatverandering voor gevolgen kan gaan hebben voor het toerisme.