Volledig scherm
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit in zijn strijd tegen drugscriminaliteit voor minder festivals in Nederland. © ANP

Kritiek branche op minister Grapperhaus: ‘Minder festivals is nutteloos’

PollEINDHOVEN - Binnen de festivalbranche is verontwaardigd gereageerd op uitspraken van minister Ferd Grapperhaus (CDA). Hij zei onlangs dat het verminderen van het aantal festivals nodig is in de strijd tegen drugscriminaliteit.

Quote

Het falende drugsbe­leid is niet de schuld van festivals, maar is de schuld van onze politici

'Het probleem is dat er te weinig agenten zijn, niet dat er te veel festivals zijn', stelt Martijn van den Broek van het Bladelse bedrijf Van Ham Tenten & Podia. Hij uitte zijn mening in een bericht op Facebook, dat binnen de kortste keren vele honderden keren werd gedeeld en 'geliked'. Op sarcastische toon wast Van Ham Grapperhaus de oren en cijfert hem voor wat de consequenties zijn van de 'ondoordachte maatregelen'. 'Gaat de minister ook pleiten voor minder wegen om het fileprobleem op te lossen?’

Ook bij Front of House, het collectief van Brabantse festivals als Wish Outdoor, 7th Sunday en Lakedance, is de suggestie om met deze motivatie minder festivals te organiseren verkeerd gevallen. ,,Minder festivals betekent niet dat drugsproductie of de daarmee gepaarde ondermijning afneemt", laat een woordvoerder weten.

Die stelling onderschrijft Van Ham. 'Door het falende beleid van onze politici zijn er problemen op het gebied van drugshandel en drugsproductie', schrijft hij. ,,Het falende drugsbeleid is niet de schuld van festivals, maar is de schuld van onze politici." Nadat hij de uitspraken van Grapperhaus las, typte hij zijn frustratie van zich af op Facebook. ,,Toen ik even later keek, had het bericht honderden reacties en was het al 150 keer gedeeld."

Kort door de bocht

De VVEM (Vereniging van Evenementen Makers), de branchevereniging voor de festivalindustrie, vindt het 'uitermate storend dat een gezonde en hardwerkende branche op deze manier door de minister wordt weggezet als bron voor maatschappelijke en criminele problemen'. Bij de VVEM zijn naast Van Ham onder andere Extrema en het Klokgebouw aangesloten. ,,De minister gaat te kort door de bocht", zegt een woordvoerder. ,,Het zijn de festivals zelf die de controles aan de poort regelen en betalen. Veel festivalorganisatoren merken bovendien dat zodra een bezoeker wordt gepakt die drugs bezit, zowel politie als het OM niets met deze gevallen kan of wil doen."

Van Ham vindt wel dat festivalorganisatoren verantwoordelijkheid moeten nemen voor drugsgebruik op hun terrein. ,,En dat doen ze ook veelvuldig", stelt hij. ,,Op geen enkel ander evenement lopen zoveel beveiligers en medische diensten rond als op festivals."

Daar denkt de Brabantse CDA-fractie anders over. Die partij vindt dat op festivals veel strenger gecontroleerd moet worden. Het CDA vindt dat de huidige toegangscontroles en de inzet van drugshonden niet volstaan. Bij een strengere aanpak moeten volgens de fractie ook de provincie en de politie een rol krijgen.

Poll

Met minder festivals los je het drugsprobleem echt niet op

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
2770 stemmen