Volledig scherm
© Thinkstock

La Cubanita, Mojo en vegan-restaurants: zo groeide het horecalandschap in jouw regio

KAARTIn acht jaar tijd zijn er in Nederland bijna 6.000 eet- en drinkgelegenheden bijgekomen. Vergeleken met 2012 steeg het aantal zaken met zestien procent tot ruim 42.000. Vooral koffietentjes, gezonde to-go zaken met sushi of salades en afhaal- en bezorgrestaurants schoten uit de grond. Bekijk hier hoe het horecalandschap in jouw regio groeide.

In bijna alle gemeenten steeg het aantal eet- en drinkgelegenheden. Son en Breugel is de grootste uitschieter met een stijging van 42 procent, goed voor tien nieuwe vestigingen. Son en Breugel wordt procentueel op de voet gevolgd door Eindhoven met een stijging van 37 procent. Eindhoven telde in 2012 578 horecagelegenheden, in 2020 kwam de teller op 790. 

Zo was er in 2013 het plan om een haventje met beperkte horeca, een brouwerijtje en terras aan het Wilhelminakanaal in Son en Breugel te openen.  Eindhoven werd in de afgelopen jaren steeds vegan-vriendelijker. Zo openden The Happiness Café, Vegan Heroes en Plein4 in de afgelopen jaren hun deuren. 

Ook in Helmond schoten de restaurants het afgelopen jaar als paddenstoelen uit de grond. Ruim een jaar geleden openden onder andere Loro Blonyo, La Cubanita en Mojo haar deuren in het Helmondse centrum.

Daling in Heeze-Leende en Bergeijk

Niet in iedere gemeente groeide het aantal horecazaken. Heeze-Leende en Bergeijk kampten in de afgelopen jaren juist met een daling.  Bergeijk telde in 2012 maar liefst 46 horecagelegenheden. Dit jaar waren dat er nog maar 41, een daling van 11 procent. Heeze-Leende telt dit jaar nog 36 vestigingen, terwijl dat er acht jaar geleden nog 37 waren.

Benieuwd naar de daling of groei in jouw gemeente? Bekijk het onderstaande kaartje.