Volledig scherm
Leerlingen uit groep 2-3 van de Mariaschool in Bladel werden bij andere klassen ondergebracht. © Jurriaan Balke

Lerarentekort wordt pijnlijk duidelijk door griepepidemie

Minimaal 3300 basisschoolleerlingen kregen dinsdag onvoldoende of zelfs geen onderwijs in Nederland. Door de griepepidemie waren er niet genoeg bevoegde leraren en stuurden scholen kinderen naar huis.

Zo ook op de Sprankel in Lieshout. Daar werd vrijdag groep 1-2 naar huis gestuurd. ,,Dan valt de hele dagplanning in het water’’, zegt directeur Xavier de Wit. Hij vertelt dat de leerlingen samen met leerkrachten een programma maken waarmee ze dag vullen. ,,En als een docent dan ziek wordt, kunnen we dat programma niet meer uitvoeren.’’ De Wit denkt niet dat de ontwikkeling van de kinderen stopt bij ziekte van een leraar. Volgens hem kunnen zulke onverwachte situaties zelfs helpen. ,,Natuurlijk hoop ik niet dat mijn collega’s ziek worden. Maar de kinderen leren zo wel om te gaan met plotselinge veranderingen. We betrekken ze er ook bij en bespreken samen wat er gaat gebeuren’’, aldus De Wit.

Verdelen

Bij de Mariaschool in Bladel werden andere maatregelen getroffen om het lerarentekort op te vangen. De leerlingen uit groep 5 werden gisteren verdeeld over de andere klassen. Vrijdag gebeurde hetzelfde met groep 2-3. ,,Het is absoluut niet wenselijk, natuurlijk’’, vertelt Wilma Groenen van de Mariaschool. Volgens Groenen werden de kinderen verdeeld over alle klassen. ,,Dus ook groep 7 en 8.’’ De in totaal 16 leerlingen uit groep 5 kregen ’s ochtends instructies voor de rest van de dag. Groenen: ,,Ze kunnen nu lastiger om hulp vragen bij een leraar. Elke groep heeft er nu een aantal kinderen bij. Uiteraard hebben docenten geen rekening gehouden met de extra leerlingen, dat kun je ook niet van ze verwachten.’’

Dieper probleem

De griepgolf toont volgens De Wit nog maar eens aan dat de nood hoog is in het basisonderwijs. ,,Het probleem ligt veel dieper. We hebben nu leerkrachten die doorwerken terwijl ze daar eigenlijk te ziek voor zijn. Er zijn gewoon te weinig vervangers beschikbaar’’, vertelt hij. ,,Ze gaan over hun eigen grens heen, dat kan niet’’. De Wit zegt dat basisschoolleraren minder tijd voor de leerlingen hebben, mede door de administratie die zijn moeten bijhouden. ,,Het aanzicht van het onderwijs zou verbeterd moeten worden zodat er weer meer pabostudenten komen en we zulke vervelende situaties als vandaag kunnen voorkomen’’, besluit De Wit.

Op de website staat een overzicht van klassen die onvoldoende of geen onderwijs hebben gehad.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.