Volledig scherm
Convair in Zuid-Afrika voor Aviodrome Aviodrome ontvangt deze zomer iconisch historisch passagiersvliegtuig uit Zuid-Afrika! © Aviodrome

Libéma geschokt door vliegtuigcrash in Zuid-Afrika en probeert vanuit Rosmalen gewonde collega's te helpen

ROSMALEN - ,,We zijn geschokt", is de eerste reactie van eigenaar Libéma van het luchtvaartmuseum Aviodrome over de crash van het historische vliegtuig in Zuid-Afrika. De woordvoerder bevestigt dat drie Nederlandse medewerkers van Aviodrome in het gecrashte vliegtuig zaten en lichtgewond zijn geraakt. 

,,We proberen nu als eerste contact te leggen met de autoriteiten in Zuid-Afrika om onze mensen te kunnen helpen", zegt Libéma woordvoerder Lisette Kars. ,,Onze prioriteit ligt nu bij het in veiligheid stellen van alle betrokkenen.''

Het toestel Convair 340 uit 1954 werd geschonken aan het luchtvaartmuseum Aviodrome en moest in drie etappes vanuit Zuid-Afrika naar Nederland vliegen. Concern Libéma uit Rosmalen is de eigenaar van het luchtvaartmuseum uit Lelystad. 

Naar Pretoria

Volledig scherm
Hulpverleners bij het gecrashte toestel van Aviodrome, nabij Pretoria. © AFP

Serena van Kammen, General Manager van Aviodrome, gaat namens de directie van het museum woensdagochtend naar Pretoria, zegt een woordvoerder van Aviodrome. ,,We hebben inmiddels contact gehad met de drie Aviodrome medewerkers die aan boord waren. Zij zijn gelukkig slechts lichtgewond geraakt. Voor de zekerheid zijn zij ter controle naar een ziekenhuis gebracht." 

Er waren 19 mensen aan boord, waaronder drie medewerkers van het museum. 
Volgens lokale hulpdiensten is één persoon om het leven gekomen, de nationaliteit van dat slachtoffer is nog onbekend. Zij waren daar om de vlucht naar Nederland in goede banen te leiden en maakten testvluchten met het oude vliegtuig. 

Piloot bekneld

De piloot zou klem zitten in de cockpit en ter plekke behandeld worden. Hij verkeert in kritieke toestand, melden lokale media. Behalve de piloot zijn er nog drie anderen in kritieke toestand, meldt Jurgen Kotze, een van de hulpverleners.