Volledig scherm
Minister Plasterk.

Links in regio over pleidooi samengaan PvdA en GroenLinks: 'Slechte timing van Plasterk'

EINDHOVEN - Een nauwere samenwerking van linkse partijen; prima. Maar het pleidooi van minister Ronald Plasterk voor een samengaan van de fracties van PvdA en GroenLinks komt veel te vroeg. De PvdA moet zo kort na de historische verkiezingsnederlaag eerst haar wonden likken en bij zichzelf te rade gaan, is de overheersende opinie bij linkse politici in de regio.

,,Iemand moet in de discussie voorop lopen, zoals Plasterk doet, maar je moet wel oppassen dat de troepen kunnen volgen”, zegt Richard van de Burgt, fractievoorzitter van PvdA Geldrop-Mierlo. ,,Zo'n stap op dit moment zou er een uit armoede zijn en dat is nooit goed",  vindt Johan Bijlsma van PvdA/GroenLinks in Son en Breugel. ,,De PvdA moet eerst zelf bepalen waar ze staat, haar idealen oppoetsen en zichzelf opnieuw uitvinden.”

Te verdeeld
De negen nog resterende PvdA-kamerleden zouden zich moeten aansluiten bij GroenLinks, zo meent Plasterk, om zo onder aanvoering van Jesse Klaver een sterk links blok te vormen. Idealiter zou ook SP invoegen, stelt hij. Links is nu te verdeeld, bestrijdt elkaar in plaats van rechts, constateert de demissionair minister van Binnenlandse Zaken.

Op lokaal niveau werken PvdA en GroenLinks in veel gemeenten al samen. Ook in deze regio. In Bladel zijn de twee partijen in 2013 opgegaan in PRO5. In Eersel en Son en Breugel vormen PvdA/GroenLinks één fractie. In Son trekken de twee partijen zelfs al zestien jaar met elkaar op.

Andere prioriteiten
In Heeze-Leende strandden in 2013 pogingen om tot een gecombineerde progressieve lijst te komen. In Geldrop-Mierlo vormden PvdA en GroenLinks jarenlang één fractie, maar ze besloten om afzonderlijk de verkiezingen van 2014 in te gaan. De partijen gaven een andere prioriteit aan punten waarop ze zich wilden profileren. Ook richting volgend jaar blijven ze zelfstandig. ,,Zo'n mooie uitslag als die van woensdag is dan een enorme stimulans", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Rob van Otterdijk. 

Ook hij verbaast zich over het betoog van Plasterk. Van Otterdijk: ,,Samenwerking zoek je op vanuit eigen kracht. Nu lijkt het meer op een noodgreep. De PvdA moet eerst orde op zaken stellen in eigen gelederen. Pas daarna kun je onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.”

Van de Burgt ziet zelfs een gevaar in de timing van Plasterk. ,,Hij loopt nu het risico dat zijn pleidooi niet serieus wordt genomen.”

En dat zou jammer zijn, zegt de Geldroppenaar. ,,Ik denk dat het verstandig zou zijn als de linkse partijen dichter bij elkaar gaan staan, landelijk en lokaal, kijkend naar de versnippering van het politieke landschap. En wie weet groeit daar op termijn een grote, mooie, linkse partij uit. Maar altijd via de weg der geleidelijkheid; stap voor stap.”