Volledig scherm
Maarten van der Weijden in actie tijdens zijn recordpoging in Oosterhout. © Fleur Weterings

Maarten van der Weijden heeft wereldrecord niet gehaald, hij stopt na ruim 18 uur

OOSTERHOUT - Zwemmer Maarten van der Weijden heeft vrijdag zijn poging om het wereldrecord 24 uur zwemmen in Zwembad de Warande in Oosterhout gestaakt. De olympisch zwemmer kwam 23 kilometer te kort om het huidige record van 101,9 kilometer te verbreken.

Na herhaaldelijk overleg en meerdere peptalks heeft de zwemmer samen met zijn team besloten om te stoppen. Nadat zijn honderdmetertijd bleef oplopen en Maarten het zwaarder kreeg, was het record niet meer haalbaar. 

Het is niet de eerste keer dat Van der Weijden een gooi naar het wereldrecord doet. De eerste keer, in 2017, haalde hij het ook nét niet. Bij zijn tweede poging haalde hij het ruim met 102.8 kilometer, maar werd zijn poging afgekeurd door het Guinness World Records. De geluidsopname was ongeldig. Helaas bleek driemaal dit keer niet scheepsrecht. 

Om het record te breken, moest de olympiër meer dan 4000 baantjes zwemmen in het 25-meter bad. Hij begon donderdagavond klokslag 19.00 uur. De nacht van donderdag op vrijdag verliep voorspoedig, evenals de ochtend. Hij zwom op een constant tempo van 1.27 minuut per honderd meter. Rond het middaguur kreeg de zwemmer uit Waspik het echter zwaarder en zakte zijn tempo af naar 1.42 minuut. Na ruim achttien uur zwemmen staakte hij vrijdag zijn poging.