Maarten van der Weijden op weg naar nieuw wereldrecord in Oosterhout

Maarten van der Weijden ligt op schema om het wereldrecord om 24 uur zwemmen op zijn naam te zetten. Hij is de nacht stabiel doorgekomen en is inmiddels over de helft. Vrijdagochtend om 07.00 uur zaten de eerste twaalf uur erop. 

In de loop van de ochtend vult het zwembad zich ook met reguliere bezoekers. Voor Van der Weijden zijn in het bad twee banen gereserveerd, zodat hij geen weerstand heeft van de andere zwemmers. ,,Hij vindt het fijn om het geluid van zwemmende mensen te horen. Hij weet dan dat het weer dag wordt”, vertelt Van Bruchem.

Guinness World Records

Aan de rand van het zwembad zitten twee getuigen van het Guinness World Records. Dit zijn twee vrijwilligers. Zij controleren of alles volgens de regels gaat. Zij noteren namelijk iedere vijftig meter tijd. Om de concentratie erbij te houden, wisselen de vrijwilligers iedere twee uur.

Quote

Hij vindt het fijn om het geluid van zwemmende mensen te horen

Ingrid van Bruchem, Woordvoerster

2038 baantjes

Van der Weijden zwemt momenteel een honderd meter tijd van 1.22 minuut. Volgens zijn woordvoerster Ingrid van Bruchem ligt hij hiermee op schema. Op een tijd van 12 uur en 50 minuten, om 07.50 uur 's ochtends,  zit de zwemmer op 56.65 kilometer. Hij moet aan het einde 102 kilometer gezwommen hebben, wil hij het record verbreken. Dat zijn zo'n 2038 baantjes. Dat doet hij niet helemaal alleen, zwemmers die zich op voorhand hebben ingeschreven zwemmen een deel met hem mee. Andere fans kunnen hem van de kant toejuichen.

Quote

Hij vindt het fijn om het geluid van zwemmende mensen te horen

Ingrid van Bruchem, Woordvoerster

Afwisseling

Om 7.30 uur op vrijdagochtend was het tijd voor een sapje. Hij kreeg vanaf de kant twee drankjes aangereikt via een hengel. Al drijvend op zijn rug dronk hij de sapjes in enkele seconden op. Daarna zwom hij voor een korte tijd op zijn rug. Van Bruchem geeft aan dat hij dit soms doet ter afwisseling. 

Vrouw en kinderen

De vrouw van Van der Weijden, Daisy, is heel de nacht bij hem geweest. Rond 7.00 uur is zij naar huis gegaan. De kinderen zijn vandaag gewoon naar school. Zij komen vanavond tegen het einde kijken. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
Maarten van der Weijden is bezig met zijn wereldrecordpoging. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Drie keer is scheepsrecht

Het is de derde keer dat Van der Weijden zich aan het wereldrecord waagt. De eerste keer, mei 2017, zat hij onder het huidige record met 99.5 kilometer. Een jaar later haalde hij het wél, maar keurde Guinness World Records het niet goed. Het startsignaal was niet duidelijk te horen. Bijzonder detail: hij zwom destijds nog eens 12 uur door om zich voor te bereiden op zijn eerste elfstedenzwemtocht. 

Elfstedenzwemtocht

De Olympisch kampioen voltooide in 2019 voltooide de Elfstedentocht al zwemmend. Hij zwom 196 kilometer in 74 uur. Daarmee haalde hij 6,1 miljoen euro op voor 27 verschillende goede doelen en onderzoeken naar kankerbestrijding. Hoeveel deze poging hem opbrengt, is nog niet bekend. 

Vertrouwen

De zwemcoach van Maarten, Marcel Wouda, heeft vertrouwen in het behalen van het record. ,,Op basis van hoe het nu gaat, gaat het lukken. Het blijft altijd grillig, want het gaat om extreme prestaties en zekerheid heb je pas op het einde.” Het hele interview bekijk je in onderstaande video.