stockadr bejaarde zorg mantelzorg eten fruit gezondheid oudere thuiszorg
Volledig scherm
stockadr bejaarde zorg mantelzorg eten fruit gezondheid oudere thuiszorg © Thinkstock

Mantelzorgers, in de ene gemeente krijgen ze een cadeaubon van 15 euro in de andere 200 euro

In de ene gemeente worden mantelzorgers afgescheept met een fooi, in de andere kunnen ze 200 euro bijschrijven op de bankrekening. De verschillen tussen de gemeenten zijn groot. De royale financiële waardering van het Rijk, destijds 250 euro, heeft de afgelopen jaren in veel gemeenten plaatsgemaakt voor bescheiden cadeaubonnen of is helemaal afgeschaft. Dit blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL.

Mantelzorgers in de gemeente Halderberge krijgen in Brabant het meeste. Zij ontvangen 200 euro. Gevolgd door Drimmelen met 150 euro. Het overgrote deel van de Brabantse gemeenten geeft de mantelzorgers cadeaubonnen. Deze variëren van een schamele 15 euro in Waalre tot 125 euro in buurgemeente Veldhoven.

Drie Brabantse gemeenten hebben de waardering volledig afgeschaft. Dat zijn  Vught, Landerd en Boekel. Haaren en Bergeijk geven mantelzorgers een attentie. In Bergeijk kunnen ze kiezen voor een theaterbezoek of een hightea.

Volgens de meest recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) geven circa 4,4 miljoen Nederlanders mantelzorg. Zondag is het de Dag van de Mantelzorg, waarop de meeste gemeenten de mantelzorgwaardering uitgeven. 

Gemeenten hebben de wettelijke taak om mantelzorgers te waarderen en ondersteunen, maar mogen zelf bepalen hoe ze dit doen. Collectieve vormen van waardering als groepsactiviteiten of dagjes uit zijn niet meegenomen in het onderzoek van MantelzorgNL.