Gewonde Britse soldaten liggen in een greppel. Mannen van het Rode Kruis helpen hen. De operatie Market Garden eindigde in een catastrofe.
Volledig scherm
PREMIUM
Gewonde Britse soldaten liggen in een greppel. Mannen van het Rode Kruis helpen hen. De operatie Market Garden eindigde in een catastrofe. © ANP

Market Garden mislukte door slecht voorwerk

Bevrijding 75 jaarDe opmars van de geallieerden naar Arnhem zou ‘een makkie’ zijn, meenden de Britten. Het was een misrekening die grote gevolgen zou hebben. 

17 september, is het 75 jaar geleden dat de geallieerden de gedurfde Operatie Market Garden startten. De operatie had tot doel via Arnhem de Duitsers in de rug aan te vallen en zo de oorlog te beëindigen vóór de winter van 1944. Drie parachutistendivisies (35.000 soldaten) werden gedropt, twee Amerikaanse Airborne Divisies, de 101ste bij Eindhoven/Veghel en de 82ste tussen Grave en Nijmegen, en de Britse 1ste Airborne Divisie bij Arnhem. Deze divisies hadden tot taak de smalle corridor van de Belgische grens naar Arnhem open te houden voor het Britse Tweede Leger (120.000 man grondtroepen).