Meekijken vanuit de tractorcabine van Brabantse boeren: ‘Hopen dat ze een keer zwichten’

Video'sIn de vroege morgen verzamelden woensdag honderden boeren op verschillende plaatsen in Brabant. Klaar voor de protesttocht richting Den Haag. Vanaf Boxtel, Made, Oud Gastel en de regio Land van Cuijk vertrokken ze, over de A2 via Bilthoven en daarna richting Den Haag, om te protesteren tegen de stikstofregels. 

Het is een week vol boerenprotesten. Maandag en dinsdag demonstreerden boeren al op verschillende plekken in Nederland. Afgelopen vrijdag gebeurde dat in Den Bosch. Woensdag, vandaag dus, staat een grote landelijke protestactie op de planning. Verslaggever Floyd Aanen is op pad met protestboer Niek Mangelaars uit Roosendaal. 

Niek heeft het gehaald! Rond 11.30 uur kwam hij met zijn trekker aan en dat zorgde voor de nodige blijheid.

Niet iedere boer kon vandaag aanwezig zijn bij het protest. Melkveehouder Maarten Rockx bijvoorbeeld. Hij bleef vandaag thuis: ,,Mijn vrouw kan ieder moment bevallen.”

De stoet van trekkers op de snelweg was volgens protestboer Niek kilometers lang. De stoet was rond 09.15 uur in de buurt van de A29 bij Barendrecht.  Ook de files namen landelijk ver af. Waar woensdagochtend vroeg nog ruim 450 kilometer file stond, was dat rond 09.30 uur afgenomen tot zo’n 170 kilometer. ,,Maar op een paar wegen ben je nog heel lang onderweg”, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Vooral op de A27 vanuit Gorinchem naar Utrecht was het druk door het boerenprotest. De vertraging daar bedroeg meer dan twee uur. De ANWB waarschuwt alvast voor de files die aan het eind van de ochtend / begin van de middag weer gaan vormen.

Ook op de A4 staat een flinke stoet van trekkers. Verschillende boeren hebben borden aan hun trekker gehangen met leuzen als ‘Met dit beleid raken we alle boeren kwijt', ‘Boerentrots’ en ‘Niet vergeten, boeren zorgen voor eten’.

Volledig scherm
De file van trekkers op de A4. © MaRicMedia / Marcel van Dorst
Volledig scherm
De file van trekkers op de A4. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

De dag begon al vroeg. De Brabantse boeren stapten vanaf vier locaties in Boxtel, Made, Oud Gastel en de regio Land van Cuijk op. Om negen uur ‘s ochtends verzamelden de boeren met onder meer trekkers, bussen en auto’s in Bilthoven voor het gebouw van RIVM. Om twaalf uur gaat de tocht vervolgens verder naar Den Haag, waar de boeren voor het Tweede Kamergebouw hun eisen kenbaar zullen maken aan het kabinet. Ze willen onafhankelijke metingen en pas daarna maatregelen. Geen eliminatie van boerenbedrijven, geen inbreuk op grondrechten.

Volledig scherm
Protest. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

Verkeer

Automobilisten moesten woensdagochtend in grote delen van het land rekening houden met vertragingen. De ANWB verwachtte dat de trekkers al vroeg de weg op zouden gaan, waardoor net als bij het vorige protest verkeersopstoppingen konden ontstaan. 

De grootste vertragingen waren rond 07.30 uur te vinden op de A1, A2 en A27.

Volledig scherm
Vroeg in de morgen vertrok deze boer vanaf de Reekseweg in Zeeland. © Marcofotografie / Marco van den Broek

Omstreeks 04.00 uur, verzamelden er honderden boeren met hun trekkers bij truckerscafé De Oude Ketting in Boxtel. Die stoet ging om 04.15 uur, onder politiebegeleiding, de A2 op. Ter hoogte van Rosmalen, op de Bruistensingel, duurde het zeker een half uur voordat de stoet gepasseerd was. Opvallend is dat er veel vrachtwagens meerijden. 

Volledig scherm
Met z'n allen op weg naar Den Haag. © Met z'n allen op weg naar Den Haag.

‘Vol adrenaline’

,,We hebben er veel zin in. We zijn met z'n allen, een eenheid, we hopen iets te kunnen bereiken. We zijn vol adrenaline, zeg maar. Ik hoop dat het rustig blijft, dat het netjes gaat. Dat het een burgervriendelijke actie wordt. We willen wel wat duidelijk maken. Iets duidelijk maken, hopen dat ze een keer zwichten.”

Onderweg. Deze krant kijkt mee vanuit de cabine van Niek’s tractor.