Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

Meerdere agenten bewust in gezicht gehoest door 'coronapatiënten'

Meerdere agenten die werkzaam zijn in de regio Zeeland en West-Brabant zijn de afgelopen 24 uur bewust in hun gezicht gehoest door verdachten die zeggen dat ze corona hebben. Dat laat politiechef Hanneke Ekelmans van deze politie-eenheid weten op Twitter.

Ekelmans zegt woedend te zijn, omdat haar collega’s nu in spanning zitten of ze het virus hebben opgelopen. ,,Getest worden de verdachten niet, dat begrijp ik, maar de collega’s zitten nu met de onzekerheid. Boos, om precies te zijn woest ben ik.” 

Zo gebeurde het vrijdag bij een verhoor in Breda. Daar werd een 28-jarige Bredanaar, die donderdag iemand met een hamer op het hoofd geslagen zou hebben, tijdens zijn verhoor steeds recalcitranter. De verdachte blies voortdurend in het gezicht van de politie en weigerde daar, ondanks meerdere verzoeken, mee te stoppen. De agent heeft daarop aangifte gedaan tegen de Bredanaar.

Ook in Tilburg gebeurde het. Een 28-jarige Tilburger verzette zich zaterdagnacht hevig bij zijn aanhouding (nadat hij op een rotonde was gereden met zijn auto en te veel gedronken zou hebben) en hoestte expres in het gezicht van de agenten. 

Het ‘coronahoesten’ lijkt in opkomst. Gisteren kreeg een 23-jarige man die expres twee agenten in het gezicht hoestte en riep dat hij ze met corona wilde besmetten, een celstraf van tien weken aan zijn broek, waarvan twee weken voorwaardelijk. Hij werd onder meer veroordeeld voor bedreiging zware mishandeling.

De man moet ook 350 euro schadevergoeding aan beide agenten betalen en krijgt een rij-ontzegging van tien maanden. Het wordt de man in deze tijd zwaar aangerekend dat hij met corona dreigde en dat hij maar blééf doorgaan met hoesten, ook toen hij naar het bureau werd gebracht. Hem werd ook zwaar aangerekend dat hij in deze bizarre tijd juist hulpverleners bedreigde.

De rechter ging met tien weken veel verder dan het Openbaar Ministerie, dat vijf weken (twee voorwaardelijk) had geëist. En dat terwijl de officier van justitie al had gezegd dat ‘de rechtspraak zijn tanden moet laten zien’. 

OM 

Volgens de teamchef is het opzettelijk besmetten van een agent, of doen alsof je een agent wil besmetten strafbaar (ambtsdwang). ,,Het gaat om belemmering en beïnvloeding”, zegt hij. ,,Een lelijk misdrijf, waar je vier jaar cel voor kunt krijgen.”