Meerdere boerenprotesten op snelwegen in Brabant, nieuwe acties dinsdag niet uitgesloten
VideoBrabantse snelwegen zijn na onderhandeling tussen de politie en boeren weer vrij, nadat deze maandagmiddag voor lange tijd waren geblokkeerd. Met hooibalen werd het verkeer op de A2 bij Best, A67 bij Liessel en de A50 bij Oss stilgezet. Rond 16.15 waren in het Provinciehuis in Den Bosch acht boeren binnen om een vreedzaam gesprek aan te gaan met de gedeputeerde. Maandagavond waren er nog protestacties langs wegen in Oisterwijk, Waspik en Moerdijk.
Inmiddels is het achttal actievoerders, waaronder Brabantse Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever, weg bij het Provinciehuis. Tijdens het gesprek vroegen ze om een ‘lijntje naar Den Haag’, dat ging echter niet door. Volgens verschillende boeren liggen er plannen morgen verder te gaan met het protest.
In het verleden is bij het Provinciehuis meermaals gedemonstreerd met tractoren. De politie probeerde dat maandag te voorkomen door alle toegangswegen naar het gebouw langs de A2 met onder meer motoren te blokkeren. Bij het Provinciehuis stonden rond 16.00 uur toch wat tractoren, die in de gaten werden gehouden door agenten in vier busjes van de Mobiele Eenheid (ME).
Op veel wegen lange files
Een groep die vanuit Schaijk onderweg was, was net voor knooppunt Paalgraven (A50/A59) door de politie op de N324 tegengehouden. Daar stond het verkeer enige tijd stil. Ook elders in het land waren acties. De ANWB meldde lange files.
De politie was overal aanwezig. In eerste instantie werd de boeren op de snelwegen gevraagd te vertrekken, aldus een woordvoerder. In het uiterste geval werden de tractoren weggesleept. Hooibalen die op de snelweg waren gegooid werden ondertussen weggeduwd met een politiebus. ,,Het recht van protesteren ondersteunen wij, maar veiligheid staat echt voorop. We blijven in gesprek met de boeren om de wegen zo snel mogelijk weer vrij te krijgen.”
Op de A2 bij Best vertrokken de boeren rond 15.30 uur. Dat werd besloten na onderhandeling met de politie. Hooibalen werden daarvoor al wel weggeduwd met een politiebusje. Een hevige regenbui had de actievoerders even daarvoor nog niet weg gekregen. Er werd geschuild onder de grote voertuigen. Van filmende automobilisten is het kenteken genoteerd, zij krijgen later een boete. Rond 15.30 uur hebben boeren de boel opgeruimd.
Tekst gaat verder na de foto's.
Protesten in Moerdijk, Oisterwijk en Waspik
Langs de A16 bij de Moerdijkbrug staan rond 18.30 uur zo'n 13 tractoren in de berm, met boeren uit onder andere Hoeven, Fijnaart, Zevenbergen en Oosterhout. Er is geen sprake van een blokkade richting Rotterdam. Op een van de borden is de tekst te lezen: ‘Haagse stront steelt boer z'n grond'.
Volgens demonstrant Kevin Buijs is de actie spontaan ontstaan: ,,Ik wil de stikstofplannen van tafel. We zijn niet van plan de Moerdijkbrug echt te blokkeren, want we willen de burger niet raken.” De politie is aanwezig om de veiligheid van zowel de demonstranten als bestuurders te waarborgen.
Langs de N65 in Oisterwijk stonden rond 20.00 uur ongeveer twintig trekkers in de berm. Op spandoeken stond onder andere ‘no farmers, no food’. In Waspik werd er op een viaduct boven de A59 gedemonstreerd. Het verkeer op de snelweg toetert naar de boeren. De politie was in beide plaatsen aanwezig om voor de veiligheid te zorgen.
Tekst gaat verder na de foto's.
A67 bij Liessel
Op de A67 ontstond rond het middaguur na een volledige blokkade een kilometerslange file. Ter hoogte van Liessel legden zo’n veertig boeren hooibalen neer. Rond 13.45 ging hier weer één rijstrook open. Dat gebeurde na flink onderhandelen tussen agenten en boeren. Actievoerders kregen geen boetes, wel moesten ze zich legitimeren met hun rijbewijs.
Rond 14.30 gingen de boeren weg bij Liessel. De A67 was nog wel een tijd afgezet vanaf knooppunt Leenderheide. Verkeer richting Limburg werd omgeleid. Ook alle opritten op de weg richting Liessel waren dicht. De politie hield verkeer tegen bij Geldrop, Someren en Asten om te voorkomen dat meer verkeer zich vastreed achter de boerenblokkade.
Veel automobilisten stapten uit, sommigen dronken een kopje koffie langs de weg. Op de andere wegen rond Asten was het ondertussen ook erg druk. Op de toegangswegen stonden veel vrachtwagens, wat ook daar voor files zorgde. Rond 15.30 uur liet de politie weten dat de situatie hier langzaam verbetert.
Actie Schaijk
Een van de andere plaatsen waar veel boeren zich verzamelden met trekkers en andere voertuigen is Schaijk. Vanuit daar gingen zo'n 25 trekkers op pad. De politie hield hen tegen bij ecoduct De Maashorst en voorkwamen zo dat ze de A50 of A59 opreden. Op de N324 stond het muurvast totdat de club besloot om om te keren.
Uit voorzorg was in Oost-Brabant de Mobiele Eenheid al opgeroepen om paraat te staan. Elders in het land waren de acties maandag publieksvriendelijker, al reden er ook veel trekkers erg langzaam over de A28 en de A30. Ook is een groep boeren het natuurgebied Korenburgerveen in de buurt van Winterswijk ingereden met giertanks.
Tekst gaat verder na de foto's.
‘Politie meteen ingeschakeld als ze op snelweg komen’
Rijkswaterstaat stuurde maandagmiddag extra weginspecteurs de snelwegen op om te zien of er boeren met tractoren over de snelwegen reden. ,,Als we dat zien gebeuren, zullen we zeker de politie inschakelen”, stelt een woordvoerder. ,,We hopen dat ze door de politie de snelwegen worden afgestuurd.”
De rijksdienst adviseerde weggebruikers op de snelweg de snelheid te matigen als blijkt dat de boeren er met landbouwvoertuigen rijden. ,,Want het verschil in snelheid is anders enorm groot.”
ZLTO, de vereniging voor ondernemers in de groene ruimte in zowel Brabant en Zeeland, gaf op Twitter aan niet betrokken te zijn bij de acties.
Tekst gaat verder na de foto's.
Boeren zijn boos
De boeren in Nederland zijn boos vanwege de nieuwe stikstofplannen van de regering. Vooral vorige week woensdag vonden er grootschalige protestacties plaats. Tienduizenden boeren kwamen in Stroe samen om te demonstreren. De demonstratie verliep zonder grote problemen, maar verschillende acties op de snelwegen leidden tot chaotische taferelen. De politie heeft rondom dat boerenprotest enkele honderden boetes uitgedeeld.
Op de achterzijde van een vrachtwagen stonden woensdag de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder stond de naam van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), een kruis en een vraagteken. Van der Wal heeft aangifte gedaan van een doodsbedreiging en van opruiing. De betreffende bestuurder heeft inmiddels spijt.
Vrijdagavond waren er ook acties, vooral in Brabant. Deze acties waren wat kleinschaliger en meer ludiek. Toen werd al gesproken over nieuwe demonstraties.
Tekst gaat verder na de foto's.
Meer acties?
Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) ging daar zondag verder op in. Hij kondigde acties aan voor deze maandag. ,,We gaan het niet pikken”, zei hij. De boer uit Sint Hubert stelt dat de acties niet gecoördineerd zijn. ,,Vanaf maandag gaat alles rollen wat kan rollen, wat wielen heeft.”
Dinsdag wordt in de Tweede Kamer gestemd over de stikstofplannen, die tot gevolg hebben dat er heel wat boeren zullen verdwijnen. Ook dan liggen acties in de lijn der verwachting. Naar verwachting wordt voor de nieuwe plannen gestemd.
‘Voorkom boerenopstand’
De iets mildere boerenactiegroep Agractie doet maandag ondertussen een ‘laatste oproep’ aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) om haar plannen niet door te zetten. ,,Ga niet door op de ingeslagen weg. Laat een vreedzame actie niet escaleren in een boerenopstand”, zegt voorman Bart Kemp in een maandagochtend verschenen video.
Een woordvoerder van minister Van der Wal zegt dat ‘boeren het recht hebben om te protesteren’ en dat de overheid hun zorgen ‘serieus neemt’. Hij maakt echter ook duidelijk dat de minister haar plannen niet zal intrekken; ze wil zich houden aan de afspraken uit het coalitieakkoord. ,,We hebben in Nederland ook rechterlijke uitspraken waar we iets mee moeten. En de natuur staat er echt slecht voor, dat blijkt uit tal van rapporten.” Over de bewoordingen van Agractie wil de zegsman niet veel kwijt. ,,Op deze retoriek gaan we niet in. We gaan niet mee in die termen.”
Meer informatie over stikstof:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Deze boeren van de toekomst voelen zich tegengewerkt en weggepest, toch willen ze nog steeds dolgraag aan de bak
DEN BOSCH/EMPEL - Vanwege de snoeiharde plannen tegen stikstof vrezen boeren in de dop voor hun toekomst. HAS-studenten Ido de Jong en Bram Romme zien dat studiegenoten geen trek meer hebben in een boerenbestaan. Zelf zijn ze vastberaden. ,,Boeren blijven altijd nodig.’’ -
PREMIUMOnder politici
Ook 25 jaar geleden moest de minister beveiligd worden, ook toen waren boeren boos
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: boerenprotesten worden al snel een culturele clash. -
Stikstofprotest
Boze boeren blokkeren meerdere snelwegen met tractoren
Zoals aangekondigd gaan boeren sinds het middaguur opnieuw de weg op uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op meerdere snelwegen, zoals de A67, de A28 en de A2, staan tractoren en kan het verkeer niet doorrijden. Ook bezetten boeren een afrit op de N35 bij Ommen. -
PREMIUM
Massale boerenactie: overlast niet uitgesloten, Rijkswaterstaat belt politie bij trekkers op snelwegen
Boeren gaan deze maandag vanaf 12.00 uur massaal de straat op ‘met alles wat kan rollen’. Wat ze precies gaan doen, is onduidelijk. ,,Maar we gaan het niet pikken.”
-
Leuk, die slingers op de Stationsweg, maar waar zijn ze voor? ‘Een beetje kleur in deze grauwe dagen’
DEN BOSCH - 'Den Bosch. Stad van historie. Verbinder van heden en verleden.’ Dat, en nog vele andere kreten, staat op kleurrijke slingers die tussen de bomen op de Stationsweg gespannen zijn. Maar waar zijn ze voor? -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?