Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Melkkoeien vaker de wei in: in Brabant bij ruim de helft van de veehouderijen

KaartBRABANT - Ongeveer driekwart van de melkveehouders in Nederland liet in 2017 al zijn koeien buiten grazen. Dat is meer dan het jaar daarvoor. In Brabant gaat het om iets meer dan de helft van de veehouders, daar laat 54% van de boeren al hun koeien buiten rondwandelen, dat blijkt uit cijfers van LocalFocus op basis van het CBS.

Behalve de 54% van de boeren in Brabant die alle koeien buiten laat grazen, zijn er ook veehouderijen die alleen een deel van de koeien naar buiten laat, namelijk 7%. De overige 39% laat dus helemaal geen koeien buiten.

Minder koeien op stal

Landelijk gezien is het aantal melkkoeien in de wei dus iets gestegen in 2017. Er liepen vorig jaar 1,16 miljoen melkkoeien buiten, dat is ongeveer twee procent meer dan het jaar daarvoor. Vooral bij grotere bedrijven met meer dan 100 melkkoeien is het aandeel grazende koeien gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal melkveebedrijven dat weidegang toepast is voor het twee jaar op rij gestegen. Daarvoor hielden boeren hun vee steeds vaker op stal. Vorig jaar mochten op 75% van de bedrijven alle koeien naar buiten, op 3 procent van de bedrijven mocht een deel van de koeien naar buiten. Het aantal buiten grazende melkkoeien ligt nog wel onder het niveau van 2010. Toen ging het om 80% van de melkveebedrijven die hun dieren de wei in lieten.

Verschil per provincie

Het deel van de melkveehouders dat koeien buiten laat grazen verschilt sterk per provincie. In Noord-Holland is het namelijk 92%, in Zuid-Holland 91% en in Brabant dus 54%. Volgens het CBS zijn boerenbedrijven in Noord- en Zuid-Holland meestal klein. Zij hebben naar verhouding meer grasland waar hun koeien kunnen grazen. In provincies met veel intensieve veeteelt, zoals Brabant en Flevoland, is het omgekeerde het geval. Daar geldt: hoe groter een bedrijf en hoe minder grasland per koe beschikbaar is, hoe vaker een boer de melkkoeien op stal houdt. 

Bekijk op de kaart hoeveel veehouderijen koeien naar buiten laten per provincie. Linksboven kun je ook nog kiezen voor een deel van de koeien, of geen koeien. Het kan even duren voordat de kaart volledig is geladen.