Volledig scherm
De Legionella Pneumophila-bacterie zoals die groeit wanneer hij op de kweek is gezet. De bacterie is de veroorzaker van de gevreesde veteranenziekte. © ANP

Minister moet legionellarisico in Brabant ophelderen

DEN HAAG - De Tweede Kamer-fractie van het CDA wil opheldering over de 20 Brabantse afvalwaterzuiveraars die de levensgevaarlijke legionellabacterie kunnen verspreiden. De partij stelt daarover Kamervragen aan de minister.

Vorige week meldde het Brabants Dagblad dat er in de provincie 20 afvalwaterzuiveringen staan waar legionellaverspreiding ‘aannemelijk tot zeer aannemelijk is’. Het gaat om installaties die lijken op het exemplaar in Boxtel, waar verschillende omwonenden eerder (dood)ziek werden. De legionellabacterie kan leiden tot de  veteranenziekte. Die lijkt op een zware longontsteking en kan dodelijk zijn. De bacterie is via waterdruppeltjes in te ademen.

Locaties openbaar

Landelijk zijn er 81 zuiveringen zoals die in Boxtel. De Tweede Kamerleden Madeleine van Toorenburg en Jaco Geurts willen onder meer weten of de locaties openbaar gemaakt kunnen worden. De Omgevingsdienst Brabant Noord zei in deze krant dat dit vanwege de privacywet niet kan. 

Ook wil het CDA weten in welke van de 81 installaties daadwerkelijk al legionella is aangetroffen en hoe daarop gereageerd is. Een andere vraag luidt of de betrokken bedrijven hun werknemers op de hoogte hebben gesteld van de risico's die zij kunnen lopen.

Meer lezen over legionella in waterzuiveringsinstallaties?

• Eind 2017 kwam in Boxtel voor het eerst aan het licht dat er mensen ziek waren geworden door de legionellabacterie die waarschijnlijk door een waterzuiveringsinstallatie was verspreid.

• Later werd in Son een soortgelijke ontdekking gedaan. Ook hier waren mensen in de omgeving ziek geworden. Bij verschillende patiënten werd precies hetzelfde bacterietype gevonden als in de waterzuiveringsinstallatie.

Uit onderzoek van het Brabants Dagblad bleek in 2018 dat waterzuiveringsinstallaties helemaal niet standaard op legionella gecontroleerd worden. Sterker nog: niemand had een overzicht van waar de installaties stonden.

• De impact van een legionellabesmetting kan enorm zijn. In deze krant vertelde een man uit Boxtel bijvoorbeeld dat hij ‘kantje boord’ had gelegen. Ook andere slachtoffers deden hun verhaal.

• De publicaties in deze krant leidden tot verontwaardigde reacties uit de Tweede Kamer en actie van de minister. Zij stelde een onderzoek in.

• Uit dat onderzoek bleek dat er 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn met een ‘verhoogd risico’. Dat wil zeggen dat legionellaverspreiding hier ‘aannemelijk tot zeer aannemelijk’ is. Daarvan staan er dus 20 in Brabant.