Mist in Brabant trekt op na urenlange vertraging op wegen en Eindhoven Airport

VIDEOEINDHOVEN - Ook donderdag waarschuwde het KNMI met een code geel voor mist. Vooral in het zuiden en in het midden van het land, konden mensen last hebben van dichte mist. Dinsdag- en woensdagochtend was dat ook al het geval.

De mist hield op veel plekken tot ongeveer 11.00 uur aan.  Het zicht was op sommige plaatsen minder dan 200 meter. Dat leverde de nodige vertraging op. Automobilisten moesten rekening houden met een zware ochtendspits. Diverse spitsstroken waren vanwege het slechte zicht gesloten.

Vluchten

Door de mist werden onder andere de eerste vluchten op Eindhoven Airport van donderdag vertraagd. Alle vluchten die tussen 07.00 en 11.00 uur zouden vertrekken, hebben vertraging opgelopen. Ook vliegtuigen die aankomen op Eindhoven Airport landen later dan gepland of wijken uit. De vlucht naar Lissabon van 8.50 uur is zelfs geannuleerd.

Zo nu en dan was er een gaatje waarin een vlucht tóch kan vertrekken. Zo is rond 10.15 uur het eerste Transavia-toestel vertrokken. Na 11.00 uur kwam het vliegverkeer weer echt op gang. 

Dinsdag- en woensdagavond werden er ook al vier vluchten geannuleerd door de mist.

Tanker botst tegen spoorbrug

Niet alleen het vlieg- en wegverkeer kampte met problemen door de dichte mist. Op de Waal bij Zaltbommel is in de nacht van woensdag op donderdag een tanker tegen een pijler van een spoorbrug gevaren. Het schip kwam waarschijnlijk door de dichte mist in aanvaring met de pijler van de spoorbrug en is daardoor beschadigd geraakt, maar lekte geen stoffen. 

Hoeveel schade de spoorbrug heeft opgelopen is nog onduidelijk. 

Volledig scherm
De landingsbaan van Eindhoven Airport in de mist © Bert Jansen
Volledig scherm
Mist op Eindhoven Airport © Foto van de Meulenhof