Volledig scherm
© Thinkstock

Naderende hitte leidt tot nodige maatregelen in Brabant

De naderende hitte zorgt voor de nodige alertheid in Brabant. Scholen komen met tropenroosters en evenementen worden afgelast of aangepast. De GGD waarschuwt dat met name ouderen en kinderen goed moeten opletten.

Diverse scholen hebben een aangepast lesrooster aangekondigd. Zo beginnen de kinderen van SBO De Vijfkamp in Eindhoven de komende week al om 8.00 uur. Ze krijgen tot 12.15 uur les. Op woensdag zijn ze de hele dag vrij. Ook op de Willibrordusschool in Alphen beginnen de lessen al om 8.00 uur en wordt een continuerooster ingevoerd. Op BS de Veste in Waspik zijn de kinderen dinsdag en donderdag extra middagen vrij. 

Middelbare scholen hebben eveneens aangekondigd het rooster aan te passen. Zo vervroegt het Eckart College in Eindhoven alle testtijden met een uur. De eerste toetsen begin daardoor al om 8.05 uur. Ook zijn er scholen die badjes neerzetten en buiten waterspelletjes spelen.

Basisscholen De Trinoom, ‘t Slingertouw en De Regenboog in Eindhoven hebben besloten tot een tropenrooster, evenals de Silvester-Bernadette Basisschool in Helmond. Kinderen zijn hier de komende dagen eerder uit dan anders, bijvoorbeeld om twaalf uur of om half een. 

Een aantal scholen dubt nog over de invoering van een tropenrooster maar neemt ondertussen wel andere maatregelen. Zo vraagt Eindhovense basisschool De Klimboom in Stratum ouders om een ventilator van thuis mee te geven aan hun kind. Ook gaat de school komende dagen het platte dak en het schoolplein nat sproeien.

Organisaties van evenementen houden de weersvoorspellingen ook angstvallig in de gaten. De organisatie achter de wandelvierdaagse in Wintelre heeft inmiddels bekendgemaakt dat de vierdaagse wordt afgelast. Het evenement wordt verplaatst naar augustus.

Adviezen voor tijdens het warme weer

Mensen wordt aanbevolen rustig aan te doen, meer te drinken (liever geen alcohol) en uit de zon te blijven. Volgens rijksgezondheidsdienst RIVM kan de hitte klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn opleveren. De hitte gaat vaak ook samen met meer luchtverontreiniging. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten als hoesten en kortademigheid, stelt de GGD.

De ANWB adviseert automobilisten komende week voldoende water mee te nemen. De bond zet extra wegenwachten in vanwege de voorspelde tropische temperaturen. Dat gebeurt onder meer in de omgeving van Nijmegen, waar de Britse rockband Muse donderdagavond optreedt in het Goffertpark.

Maandag treedt ook het ‘Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen’ in werking. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Bij Vion mogen op warme dagen niet meer dan zes veewagens op het terrein staan. Aan dat aantal vrachtwagens kan het bedrijf verkoeling bieden.