Niet de politie, maar de Belastingdienst is de zwaarste opponent van de criminele wereld
OndermijningZe gebruiken geen afluisterapparatuur, dragen geen kogelwerende vesten en trekken geen verdachten midden in de nacht uit bed. Het team dat in Brabant voorop loopt in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit doet zijn werk met laptop, aktetas en tabellen: de Belastingdienst.
Wij zijn amoreel. Wij kijken heel simpel naar wat zo iemand verdient. Voor ons is hij geen crimineel maar een belastingplichtige
Of je nou geld verdient met huurmoorden of broden bakken, of met koehandel of vrouwenhandel: je moet belasting betalen.” Leuker kan-ie het niet maken, belastingdienstmedewerker Martin. Hij leidt een van de elf speciale teams in het land die het samen met politie, gemeenten en Openbaar Ministerie opnemen tegen drugscriminelen in Brabant. Hij en zijn collega’s berekenen hoeveel geld criminelen binnenharken met hun drugslab, hennepkwekerij of andere illegale handel om vervolgens een naheffing te sturen. ,,Wij zijn amoreel. Wij kijken heel simpel naar wat zo iemand verdient. Voor ons is hij geen crimineel maar een belastingplichtige.” Het werk is niet risicoloos. Daarom zijn de namen van teamchef Martin, projectleider Tim en eindverantwoordelijke Twan, die hun werk doen vanuit het kantoor in Eindhoven, gefingeerd.
Het belang van de Belastingdienst in de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit in Brabant blijkt uit de cijfers: in 80 van de 120 zware dossiers in Oost-Brabant kan het speciale team de hardste klap uitdelen. Dat beamen medewerkers van politie en Openbaar Ministerie. Waar zij verdachten met harde bewijzen moeten tackelen, ligt dat voor de Belastingdienst anders. Die hoeft de criminele winsten - en dus de niet betaalde belasting - ‘slechts’ aannemelijk te maken. De crimineel moet maar bewijzen dat hij zijn geld op eerlijke wijze verdiende. Het is een krachtig middel, vertellen criminelen, politiemensen en advocaten. Want geld afpakken raakt de onderwereldfiguren waar het pijn doet: in hun luxe en aanzien. Dat de term ‘ondermijning’ en de gezamenlijke aanpak vooral in Brabant inmiddels ingeburgerd zijn, blijkt uit de resultaten. Het Eindhovense team is verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van alle naheffingen van crimineel geld in Nederland.
Plukken
De speciale afdeling verzamelt zo veel mogelijk gegevens over de inkomsten van een verdachte. In een hennepkwekerij tellen ze planten, ze kijken naar afval en onderzoeken hoe vaak er is geoogst. Dat gebeurt met hulp van netbeheerder Enexis, die kan zien hoe lang het elektriciteitsgebruik al hoger lag vanwege de energievretende lampen. Een kleine kweker met enkele tientallen planten die een keer heeft geoogst, kan zo al op een naheffing van 20.000 euro rekenen, schat projectleider Tim. ,,Fiscaal plukken we hem. Want zijn onkosten rekenen we niet mee.” Dat kan flink oplopen. Zeker als er vaker is geoogst. Zo moet een man die vorig jaar werd opgepakt en in een zeer professioneel ingerichte loods in Eindhoven 1500 plantjes kweekte, meer dan 15 miljoen euro belasting betalen.
Synthetische drugslaboratoria vergen meer onderzoek. Tim: ,,Er is vaak verschil in proces en opstelling. Elk lab heeft zo z’n eigen productiesnelheid.” De gebruikte stoffen worden geanalyseerd om vast te stellen welke synthetische drug is geproduceerd. Het is een kwestie van goed om je heen kijken en creatief denken, vertelt de projectleider.
In Nuenen werd een man betrapt die in een schuurtje pillen maakte. Hij kon klanten op hun wenken bedienen: er stonden wel tien potten met kleuren. ,,Op basis van de hoeveelheden poeders die uit die potten waren verdwenen, wisten we hoeveel er was geproduceerd.”
Niet iedereen is geschikt voor dit belastingwerk, weet teamleider Martin. Ze doen in Eindhoven met 36 man hetzelfde als hun 650 collega’s in de andere fiscale teams, maar nemen een andere doelgroep onder de loep: de zwaarste criminelen van de regio en iedereen die met hen samenwerkt. Zijn team bestaat uit ervaren inspecteurs, geselecteerd uit de eigen organisatie. ,,Het gaat me niet zozeer om hun hoogwaardige fiscale kennis. Het gaat om durf en creativiteit.” Van nieuwe medewerkers wordt in de gaten gehouden of zij ’s nachts nog goed slapen. ,,We opereren in een heel lastige wereld.”
Tekst gaat verder onder de podcast.
Hoe is de Brabantse onderwereld verweven met de bovenwereld? Luister naar onze podcast, waarin we een ronde maken langs ogenschijnlijk normale plaatsen, waar men druk bezig is met (de strijd tegen) ondermijnende criminaliteit. De podcast is ook te beluisteren via Apple, Google of Spotify.
Vergisvernieling
De Belastingdienst ontvangt op het kantoor in Eindhoven maandelijks twee tot drie bedreigingen. Soms een ongevaarlijke scheldkanonnade van een boze burger. Soms veel serieuzer. Zoals dat telefoontje waarbij op de achtergrond een pistoolschot klonk. Die zwaarste bedreigingen komen bovengemiddeld vaak uit een van de dossiers van Martins afdeling; gemiddeld eens per twee maanden. Een medewerker zag dezelfde auto herhaaldelijk door zijn straat rijden, vertelt leidinggevende Twan. Niet lang daarna haalden onbekenden in het huis van de buren de boel overhoop. Een vergisvernieling. Gegevens van vier teamleden zijn bij de meldkamer bekend. Tijdens een 112-melding kan de politie daardoor sneller het gevaar inschatten. Zelfs de zwaarste maatregel wordt ingezet: 24-uurs persoonsbeveiliging voor teamleden. Op dit moment ook? ,,Daar doe ik geen uitspraken over.” De politie patrouilleert geregeld rond het Eindhovense kantoor.
Een telefoontje kwam binnen waarbij op de achtergrond een pistoolschot klonk
Veel tips krijgt de Belastingdienst van inwoners. Opvallend: vaak per ouderwetse brief. ,,Klikbrieven. Soms echt met plakletters”, zegt Twan. Verreweg de meeste zware drugszaken die OM, politie, gemeenten en Belastingdienst samen oppakken, beginnen met een signaal van een wijkagent. Een recent voorbeeld uit regio Eindhoven: een wijkagent zag hoe een man vaak rond zijn huis hing, ogenschijnlijk niet werkte en vrienden trof met een crimineel verleden. Voor de deur stonden om de haverklap dure lease-auto’s met buitenlands kenteken. De observaties belandden in een overleg en de Belastingdienst onderzocht de zaak. ,,Het gezin bleek negen keer per jaar op vakantie te gaan”, vertelt Martin. ,,Allemaal all inclusive. Onder andere naar Thailand. 16.000 euro of meer per vakantie.” En er werd veel verbouwd. ,,Zowel het lichaam als de woning.” Het pand - voor de duidelijkheid: een huurhuis - kreeg een aanbouw van 30.000 euro. De leefstijl kostte het gezin anderhalve ton per jaar.
Gemor
De gezamenlijke aanpak is na jaren schaven in Brabant inmiddels aardig op orde, vindt belastingman Twan. Ja, hij hoort ook het gemor van politiemensen en burgemeesters dat zijn dienst zich zo enorm strikt aan de regels houdt. Maar waar sommige burgemeesters de grenzen van de wet opzoeken, weigert de Belastingdienst op die manier te werken. ,,Wij hebben heel veel mogelijkheden, dus aan de andere kant zitten we heel strak in de regels. Anders verlagen we ons tot het niveau van de criminelen.” Hij krijgt weleens een telefoontje van een boze burgemeester. ,,Die heeft dan last van een hennepkwekerij, wij fiscaal niet. Wij kijken naar de best mogelijke aanpak. Vaak is het effectiever om wat langer te kijken hoe netwerken in elkaar steken.” In het begin van de gezamenlijke aanpak kreeg zijn Belastingdienst nog wel eens het verzoek ‘doe die wijk eens even’. Twan lacht. ,,Dat doen ze inmiddels niet meer.”
Dat die gezamenlijke aanpak nog niets uithaalt, spreken Martin en Tim fel tegen. ,,We weten veel meer dan voorheen en pakken meer geld af”, zegt Martin. Dat blijkt nog niet uit de cijfers, maar die zijn vertekend. Voor de zware zaken wordt pas vanaf 2015 bijgehouden hoeveel geld is gepakt. Door de lange bezwaar- en beroepstermijnen wordt het effect van hun werk pas later zichtbaar. ,,Dit jaar is bijvoorbeeld een zaak uit 2006 afgerond binnen de gerechtelijke procedures. Dat ging om miljoenen.”
Effectief samenwerken
Maar het kan allemaal veel beter, beamen ze. Over het belangrijkste obstakel hoeft Martin niet na te denken: te weinig capaciteit. ,,Als ik er twintig man bij krijg, heb ik ze aan het werk.” Maar er is meer. Geen burgemeester zal nog zeggen dat in zijn gemeente geen zware criminaliteit plaatsvindt. Maar dat wil niet zeggen dat ze meewerken. Een significant deel van de 38 Oost-Brabantse gemeenten zouden meer kunnen doen tegen ondermijning, zegt Martin. De oorzaak?,,Ze hebben niet altijd voldoende capaciteit om effectief samen te werken. Soms weten ze niet waarover het gaat. Dat kan een groot verschil maken.”
Hij vertelt hoe in één gemeente een burgemeester geen ambtenaar meer vrijmaakt voor lopende zaken. ,,Geen mankracht. Daar wordt nu dus tijdelijk niet gezamenlijk aan criminele dossiers gewerkt.” Soms loopt het om goede redenen niet soepel. Projectleider Tim hoort geregeld van ambtenaren die bij verschillende afdelingen in het gemeentehuis vertrouwelijke informatie moeten verzamelen dat ze niet bij alle collega’s durven aan te kloppen. Bang dat het uitlekt en de verkeerde personen een seintje krijgen.
Het is de strijd van de ongeorganiseerde overheid tegen de georganiseerde misdaad, klinkt het nog geregeld. Maar die overheid lijkt soms overgeorganiseerd, als je de belastinginspecteurs beluistert. Wanneer in een paar dossiers blijkt dat cocaïne wordt gebruikt als betaalmiddel mogen politie, OM, gemeenten en Belastingdienst daar niet direct een gezamenlijk onderzoek voor optuigen en informatie uitwisselen. Om privacyschending te voorkomen, is namelijk vastgelegd over welke onderwerpen de instanties info mogen delen: onder meer hennep, synthetische drugs en motorbendes. Cocaïne moest dus eerst aan die lijst worden toegevoegd als zogenoemd ‘handhavingsknelpunt’. Dat kan alleen in een speciaal overleg. ,,Die vergadering is twee keer per jaar”, zegt Martin. Maar inmiddels is dit binnen Brabant geregeld.
Ook internationaal loopt het stroef. Samenwerken met een aantal landen - waar veel criminelen hun geld gebruiken - is erg lastig. En ondoorzichtig. Informatie die strafrechtelijk wordt opgevraagd, mag vrijwel nooit gebruikt worden voor fiscaal onderzoek, en andersom. ,,We sturen soms zowel een strafrechtelijk als een fiscaal verzoek. In een geval kregen we via het strafrechtelijke verzoek vijf bankrekeningen meer dan via het fiscale verzoek. Daar stonden miljoenen op waar wij fiscaal op dat moment niks mee konden.”
Maar heel wat drugsgeld blijft gewoon in Nederland. Waar? ,,Als in een industriestad als Eindhoven broeken in winkeletalages hangen van negenhonderd euro, dan weet je waar het geld voor een deel blijft.” Op die luxe slaat vrijwel niemand aan. En als mensen al zien dat iemand z’n geld in de criminaliteit verdient, doen de meesten niets met die kennis. Tim: ,,Het publiek moet eerst maar eens de ernst van de zaak gaan inzien.”
Drugsgeld
Het is het tweetal een doorn in het oog: de wegkijkende inwoners. In het personeelsrestaurant ving Martin onlangs op hoe een collega vertelde dat hij het geen probleem vindt dat zijn zoon een pil slikt op een festival. ,,Dan moet ik me echt inhouden.”
Het grote publiek heeft een deel van de oplossing in handen, maar dat is lastig terrein. ,,Want”, zeggen de belastinginspecteurs, ,,de kledingbranche en de horeca draaien voor een deel op drugsgeld. En handel is handel.”
In Oost-Brabant alleen al werken duizenden mensen in de drugscriminaliteit, zegt Martin. Hij schat dat er veertig, vijftig mensen in Oost-Brabant rondrijden die tientallen miljoenen hebben verdiend met drugs. Al boekt hun team resultaat, de echt zware criminelen die op afstand aan de touwtjes trekken, raken ze nog niet. Want de zichtbare patsers met dure auto’s zijn niet de top. ,,Dat zijn nooit de kopstukken. Die geven niet explosief geld uit. Die rijden in een Golfje en wonen in een huurhuis. De minder slimme criminelen, die worden gepakt. Maar daar zijn er zo weer drie anderen van.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na hardnekkige blessure heeft herstelde Sleeuwijk-aanvaller maar één wens: ‘Dat zou te makkelijk zijn’
Andor van Andel zag vorig seizoen lijdzaam toe hoe Sleeuwijk uit de tweede klasse kukelde. Nu is de aanvaller weer hersteld en heeft hij maar één doel: weer promoveren. Dat wordt alleen lastig via een kampioenschap, koploper GDC werd niet verslagen (0-0). ,,We blijven hoop houden.”Eethen -
PREMIUM
Voor Auassar houdt het op na 18 jaar betaald voetbal: ‘Ik kijk naar wat mij brandstof geeft’
Wie weet moet Adil Auassar (36) straks een Europees avontuur van Sparta thuis op de bank volgen. ,,Of misschien vraag ik of ik mee mag ter ondersteuning, maar meer zal het niet worden”, aldus de aanvoerder, die na dit seizoen een punt zet achter achttien jaar professioneel voetbal.Waalwijk -
PREMIUM
Tilburg koppelt boa’s aan wijk: ‘Onze ogen en oren, we willen weten wat speelt in de buurten’
TILBURG – Ze moeten handhaven en zichtbaar aanwezig zijn, maar vooral het aanspreekpunt worden voor inwoners, politie, woningcorporaties in hun ‘eigen’ wijk. De gemeente Tilburg wil, na een geslaagde proef in de Reeshof en Tilburg-West, aan de slag met wijkboa’s.Tilburg -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUM
Matchwinner Kramer geniet in Waalwijk: ‘Mooi om te zien wat RKC met minimale middelen kan bereiken’
Michiel Kramer (34) werd in twee jaar tijd volledig opgenomen in de harten van de RKC-supporters. Zaterdagavond tegen Vitesse liet hij zien waarom ze in Waalwijk zo blij mogen zijn dat de spits afgelopen week voor twee jaar heeft bijgetekend.Waalwijk -
-
-
Veilig de weg op als senior? Seniorenraad Meierijstad, afdeling Sint-Oedenrode, organiseert een verkeersmarkt
SINT-OEDENRODE - De maatschappij verandert. Zestigers zijn de nieuwe vijftigers en iedereen tot op hoge leeftijd blijft steeds langer zelfstandig. Mobiliteit, bijvoorbeeld door middel van het gebruik van een scootmobiel of E-bike heeft daar grote invloed op.Sint-Oedenrode -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.