Niet mínder maar méér motorclubs door aanpak
De strenge aanpak van omstreden motorclubs, de zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s), lijkt vooralsnog een averechts effect te hebben. Het aantal leden en clubs in Nederland neemt niet af, maar is de afgelopen twee jaar toegenomen, in sommige regio’s zelfs fors zoals Brabant en Zeeland.
Kleine, nieuwe motorclubs waarvan leden volgens justitie mogelijk betrokken zijn bij zware criminaliteit, schieten er als paddenstoelen uit de grond. Dat bevestigen politie, bestuurders en bronnen in de mc-wereld.
De nieuwkomers duiken volgens insiders in het gat dat is ontstaan door de harde OMG-aanpak, zoals recente clubverboden en veroordelingen van mc-kopstukken onder wie Klaas Otto van No Surrender. Andere jonge clubs zijn volgens politie en bronnen in het OMG-wereldje afsplitsingen of voortzettingen van civielrechtelijk verboden organisaties als Satudarah. ,,Ze omzeilen het verbod door onder nieuwe naam verder te gaan”, stelt een politiespecialist uit West-Brabant.
Groei
In de provincie Noord-Brabant en Zeeland alleen al kwamen er blijkens gegevens van de regiopolitie sinds 2017 minstens vijftien serieuze motorclubs bij. In het werkgebied van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant steeg het aantal leden, na jaren van afvlakkende groei, in die periode met ruim een kwart van 376 naar 479. Politie Oost-Brabant schatte vorig jaar het aantal motorbendeleden tussen de twee- en driehonderd, maar ziet geen toename. Mogelijk omdat de meeste kopstukken in West-Brabant opereren.
Ze blijven onder de radar, hebben geen clubhuizen meer onthouden zich van uiterlijk vertoon
Oost-Brabant telt volgens de politie nu ongeveer vijftien relatief nieuwe clubs. ‘Wannabees’, aldus een politiewoordvoerder: clubs die erg hun best doen op de bekende grote broers zoals de Hells Angels en Satudarah te lijken. Mannen met namen op hun leren hesjes als Sama Sama, Plomo o Plata en Maro Rad poseren op social media naast ‘collega’s’ van het bekende No Surrender. ,,Maar zo snel als ze opgericht zijn, verdwijnen ze ook weer”, aldus de woordvoerder. Tussen de leden van die nieuwkomers zitten volgens de politie wel de nodige mannen met een geschiedenis met onder meer geweldsdelicten. ,,Kortom: ze lijken wel op OMG’s en hebben dan ook onze aandacht.”
Onopvallend
Hoofdcommissaris Pim Miltenburg, verantwoordelijk voor de bestrijding van criminele motorbendes, bevestigt dat deze trend landelijk is. Het is nog wachten op actuele cijfers, maar: ,,Wij zien die versplintering en opkomst van kleine clubjes de afgelopen twee jaar overal”, aldus zijn woordvoerder. Extra probleem: de nieuwkomers, gedragen zich - anders dan hun voorgangers - zo onopvallend mogelijk. ,,Ze blijven onder de radar, hebben geen vaste clubhuizen meer, onthouden zich van uiterlijk vertoon, zijn mediaschuw en laten soepel nieuwe leden toe”, schetst een politiespecialist uit West-Brabant het nieuwe clubmodel.
Business as usual
Bronnen in bestuur en justitie stellen desondanks dat het intensieve beleid ook vruchten heeft afgeworpen: ,,De macht van een paar criminele OMG-blokken met grote organisatiekracht lijkt gebroken.” Bronnen binnen de mc-wereld trekken dat echter in twijfel: ,,Leiders trekken nog steeds aan de touwtjes en ook in het buitenland, met name in Spanje, groeit de machtsbasis van de clubs alleen maar harder. Het is gewoon business as usual”.
Verbod
Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) spreekt van een ‘ernstige en zorgelijke ontwikkeling'. ,,Het groeit maar door. Precies de reden dat de minister motorclubs ook bestuurlijk moet kunnen verbieden, net als in Duitsland.” Kuiken diende samen met CDA, VVD, SGP en Christen Unie een wetsvoorstel van deze strekking in. Miltenburg is groot voorstander van zo'n bestuurlijke verbod, dat een minister meteen kan opleggen, zonder de lange procesgang die nodig is voor een civiele verbod, dat tot nog toe is gebruikt.
De overheid beschouwt OMG’s als netwerken in de zware, georganiseerde criminaliteit, waarvan leden zich bezighouden met onder meer de productie van synthetische drug. Een branche die op volle toeren draait, gezien het ongekend hoog aantal illegale dumps van chemisch afval.
Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
‘Overheid creëert zelf markt voor motorclubs’
In Nederland heeft Kings Syndicate MC geen clubhuizen. Maar vier maanden geleden heeft de motorclub (mc) een luxe blokhut gekocht, net over de grens in de bossen in België. Dat land legt Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) zoals de overheid deze motorclubs noemt, het vuur (nog) niet aan de schenen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUM
‘Echte volkswijk’ Helmond-West landelijk koploper met jongeren die risico lopen op criminele carrière: ‘Het is urgent’
HELMOND - Helmond-West telt het hoogste percentage risicojongeren van heel Nederland. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat 13,7 procent van de jongeren - 110 in getal - er het risico loopt af te glijden richting drugscriminaliteit.
-
PREMIUMVIJF VRAGEN
Hoe Brabant aan de slag gaat met de nieuwe stikstofdoelen: ‘Het wordt een forse kluif’
DEN BOSCH - Brabant heeft nog precies een jaar voor een plan om de nieuwe stikstofdoelen van het kabinet te halen. Hoe gaat de provincie te werk in de race tegen de klok? ,,Het wordt een forse kluif.” -
PREMIUM
In de Champions League van het restaureren speelt Vughts bedrijf een hoofdrol
Nu is het Nationaal Monument op De Dam aan de beurt, straks de Tweede Kamer. Het Vughtse restauratiebedrijf Nico de Bont rolt van de ene prestigieuze klus in de andere. Vandaag in Amsterdam deden ze een bijzondere ontdekking. -
PREMIUM
‘Lance Armstrong’ flopt tijdens de zeepkistenrace in Elshout maar heeft aan creativiteit geen gebrek
ELSHOUT - Sven Brok en Stan Muskens deden voor de dertiende keer mee aan de zeepkistenrace. En alweer vielen ze op. Maar niet door hun prestatie.