Volledig scherm
© Innatoss Labaratories

Nieuw vaccin tegen Q-koorts stap dichterbij

OSS - De ontwikkeling van een nieuw vaccin tegen Q-koorts is weer een stap dichterbij. Innatoss, het Osse onderzoekslaboratorium dat werkt aan een vaccin dat veel minder bijwerkingen geeft dan het huidige vaccin, zoekt nu mensen die in 2011 zijn gevaccineerd en bloed willen afstaan. 

Het lab heeft hun bloed nodig om te kijken of het nieuwe vaccin dezelfde afweerreactie geeft als het oude vaccin. Anja Garritsen, directeur van Innatoss: ,,We hebben nu zo'n vijftien stukjes van de Q-koorts-bacterie geïsoleerd die nodig zijn om de afweerreactie op te roepen. Die moeten dus in het nieuwe vaccin zitten. In het al bestaande vaccin zit de hele bacterie en daardoor zijn er veel meer bijwerkingen. Zo krijgt 80 procent van de mensen een flinke rode plek en krijgen veel mensen koorts. En mensen die, vaak zonder dat ze dat wisten, Q-koorts hebben gehad, kunnen na vaccinatie zelfs ernstige bijwerkingen krijgen, zoals grote ontstekingen onder de huid." 

Gefinancierd door Amerika

Het onderzoek naar het nieuwe vaccin wordt gefinancierd door Amerika, dat Q-koorts als grote bedreiging ziet voor naar het Midden-Oosten uitgezonden militairen. Afgelopen twee jaar stonden 143 Herpenaren voor de ontwikkeling van het vaccin meerdere keren hun bloed af. 

Anja Garritsen: ,,We hebben nu voor de volgende fase bloed nodig van mensen die in 2011 preventief zijn gevaccineerd. Het is moeilijk om deze mensen op te sporen, vandaar onze oproep via de media. In 2011 zijn 1500 mensen preventief gevaccineerd met het al bestaande vaccin. Dat waren voornamelijk mensen met hart- en vaatziekten. Bij hen kan een besmetting met de Q-koortsbacterie namelijk ernstige gevolgen hebben. We hebben zo'n vijftig mensen nodig die twee tot drie keer hun bloed willen afstaan. We hopen dat zij zich melden. We hebben hun bloed nodig, zodat we kunnen kijken of het nieuwe vaccin dezelfde afweerreactie geeft als het al bestaande vaccin en dus even goed werkt." 

Naar verwachting komt het nieuwe vaccin over vier jaar op de markt. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kevin (19) sluit zijn moeder na bizarre wending eindelijk in de armen: 'Wees niet boos, ik heb je niet afgestaan'

    Kevin (19) sluit zijn moeder na bizarre wending eindelijk in de armen: 'Wees niet boos, ik heb je niet afgestaan'

    UDEN – Met tranen in de ogen rennen ze op elkaar af. Na een zoektocht van 17 jaar (!) is Kevin van Lanen, een enthousiaste jonge knul uit Uden, weer herenigd met zijn biologische moeder. Bijna heel zijn leven dacht Kevin dat hij als baby door zijn ouders in de steek was gelaten. Dat verhaal blijkt nu héél anders te liggen. ,,Het was allemaal niet de bedoeling. Hoe kun je zo’n vrouw dit aan doen?”