Volledig scherm
Robert van Roosmalen (links) en Marcel Vromans specialiseren zich vooral in bieren van Brabantse microbrouwers © Beeld Werkt

Oisterwijks café mikt op Brabants lekkerste bieren

OISTERWIJK - Brabants lekkerste bieren makkelijker verkrijgbaar maken voor een breed publiek. Dat is de missie van 'bierapostelen' Robert van Roosmalen (46) uit Biezenmortel en Tilburger Marcel Vromans (ook 46). Lindeplein 11 Oisterwijk wordt deze zomer de pleisterplaats waar ze hun zendingswerk beginnen.

'Bierbaronnen', zo dopen Vromans en Van Roosmalen het dranklokaal in Oisterwijk dat erop mikt 2 juli open te zijn. Het gaat niet lijken op een traditioneel café. De naam van de zaak heeft een ironische ondertoon. 

Kleine brouwerijen
,,Bierbaronnen, dat was in België een spottende naam voor grote brouwers", weet Vromans. ,,Voor ons café een naam met een knipoog want met die grote jongens hebben wij weinig te maken. De Brabantse speciaalbieren in ons assortiment betrekken we vooral van kleine brouwerijtjes". 

Zijn compagnon: ,,In mei 2016 telde Noord-Brabant zeventig brouwerijen. Nu, een jaar later, zijn dat er 102. Microbrouwers noem ik ze. Vaak alleen bekend in de eigen plaats." Hij noemt als voorbeeld Wilskracht uit Ravenstein, dat vorig jaar de titel van Brabants Lekkerste Bier won.

 1. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

  'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

  BREDA - Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”
 2. Cryptodromen in Eindhoven: de Florijncoin van ‘serieondernemer en visionair’ Toine Aarts
  PREMIUM
  Achtergrond

  Cryptodro­men in Eindhoven: de Florijn­coin van ‘serieon­der­ne­mer en visionair’ Toine Aarts

  Cryptomunten heten ze: digitale muntjes die het betaalverkeer van de toekomst zouden worden. Maar het vertrouwen in ‘hét alternatief voor de euro’ lijkt snel af te brokkelen. Investeerders weten soms niet waar hun harde euro’s zijn gebleven. Ook in Eindhoven werd een cryptomunt gelanceerd: de Florijncoin. Wat is er enkele maanden na de presentatie over van alle beloften?