Volledig scherm
Poster van conferentie

Omstreden sjeik naar conferentie Eindhoven, geestelijke mag Frankrijk en VS niet in

EINDHOVEN - Een islamitische geestelijke die eerder Frankrijk en de Verenigde Staten niet in mocht, is deze week de hoofdspreker op een conferentie in Eindhoven.

Sjeik Aaidh al-Qarni uit Saudi-Arabië is te gast op een conferentie van stichting Waqf, die verbonden is aan de Marokkaanse al-Fourqaan-moskee.

De islamitische geestelijke komt naar Eindhoven om lezingen te geven, niet om haat te zaaien. Hij is ongevaarlijk en iedereen die benieuwd is wat hij te zeggen heeft, is welkom om naar hem te komen luisteren. Dat zei een woordvoerder van stichting Waqf, die de moslimgeleerde heeft uitgenodigd.

No fly list
In Eindhoven is ophef ontstaan over de komst van de sjeik uit Saudi-Arabië. Hij zal donderdag, vrijdag en zaterdag spreken.

Al-Qarni is een populaire geestelijke onder moslims wereldwijd. De Amerikanen zien in hem echter een mogelijk gevaar, daarom staat hij op de ’no fly list’, wat betekent dat hij niet op een vliegtuig naar de VS mag stappen. Ook kwamen hij en drie andere moslimgeleerden in 2012 Frankrijk niet binnen, omdat ze volgens de Franse regering oproepen tot haat en geweld.

Risico's
In januari van dit jaar werd duidelijk dat de radicale imam Alami abu Hamza actief was in de Al Fadjr-moskee in Helmond. Na het bekend worden dat de hij oproept tot geweld, is Alami abu Hamza niet meer welkom.

Eindhovenaar dr. Mohamed Ajouaou zegt als imamdeskundige en theoloog dat moskeebesturen zich onvoldoende realiseren welke risico's ze lopen als ze rondreizende predikers een podium bieden. "Veel moskeeën schatten niet goed in wat de ideologische agenda van de rondreizende prekers kan zijn."

Politiek
VVD, LPF en het CDA hebben spoedvragen gesteld. Ze willen weten welke acties het college gaat ondernemen om de komst van de sjeik tegen te houden.

''De Eindhovense VVD is groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst maar de keiharde grens van het oproepen tot geweld mag wat ons betreft niet worden overschreden'', dit staat te lezen in de brief aan het college van Eindhoven.

Ferry van den Broek, fractievoorzitter VVD Eindhoven vervolgt: ''Op de site van het Eindhovens Dagblad staat een preek van deze sjeik. In deze preek heeft hij het over de ‘Iraakse bezetters’ en dat hij onder andere hoopt dat deze ‘uit elkaar gescheurd worden’. Hij vindt dat ‘jonge mannen geofferd’ moeten worden, ‘kelen doorgesneden moeten worden’ en ‘schedels verbrijzeld moeten worden.’ Stuk voor stuk verschrikkelijke teksten waarvan de Eindhovense VVD fel afstand neemt.''

De VVD besluit de brief met de woorden: ''Wij roepen dan ook iedereen op, en in het bijzonder de al-Fourquaan moskee en de stichting Waqf, om afstand te nemen van deze sjeik en zijn uitspraken.''

Geen gevaar
​Volgens stichting Waqf heeft Al-Qarni gewoon een visum gekregen en is er niets aan de hand. De geestelijke kwam via Italië Europa binnen en mag door de Schengenzone, waar Nederland ook bij hoort, vrij reizen. „Hij is dus geen gevaar voor Europa of Nederland, anders was hij niet binnengekomen”, zegt de woordvoerder van Waqf.

„Wij volgen de wet.” De woordvoerder vindt dat uitspraken uit het verleden er niet zo toe doen. „Ik verdedig hem niet en val hem niet aan. We zochten een gastspreker en hij reist momenteel door Europa. We rekenen de man af op wat hij bij ons zegt.''

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.