Volledig scherm
© Bert Jansen

Onafhankelijk onderzoek naar bandenbrand Someren-Heide (video)

SOMEREN-HEIDE - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rondom de grote bandenbrand in Someren-Heide. De gemeenteraad wil dat de rekenkamercommissie 'de onderste steen boven haalt'.

Dat bleek woensdagavond na een update van burgemeester Alfred Veltman en directeur Rob Brons van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Bluswerkzaamheden
Brons sprak ook over een nieuwe blusmethode die lijkt te werken. Er worden lange buizen met gaten in de brandhaard gestoken. Daar doorheen wordt schuim geperst om bij de bron van het vuur te kunnen komen. Als de brandweer deze methode de komende week 24 uur per dag hanteert, dan moet het vuur gedoofd zijn verwacht Brons. Doet de brandweer niets, dan brandt het rubber nog zeker zes tot acht weken.

Risico's
Henk Jans, medisch specialist gevaarlijke stoffen, lichtte nog de gezondheidsrisico's toe voor omwonenden. Volgens hem is het risico dat mensen kanker oplopen door de vrijgekomen stoffen 'verwaarloosbaar': 1 op de 1 miljoen. "Maar wel iets meer dan normaal dus", gaf hij toe.

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Op dag 4 en 5 brandt het nog steeds in Someren-Heide.