De optocht in Oeteldonk tijdens een eerdere editie met veel regen en wind tijdens de optocht  hier in de Hinthamerstraat.
Volledig scherm
De optocht in Oeteldonk tijdens een eerdere editie met veel regen en wind tijdens de optocht hier in de Hinthamerstraat. © copyright Marc Bolsius

Onstuimig carnavalsweekend in aantocht met veel regen en windkracht 5

Het komende carnavalsweekend belooft onstuimig te worden. Wie wil carnavallen moet rekening houden met veel regen en windkracht vijf. Vooral zondag belooft een slechte dag te worden, volgens de rekenmodellen van Weerplaza. Volgens de huidige vooruitzichten kan er op zondag zo'n negen millimeter neerslag vallen.

Een storm zoals de afgelopen twee weekenden ligt niet in het vooruitzicht, maar met een windkracht vijf kan het wel aardig waaien. Vrijdag belooft de beste dag te worden met af en toe een bui. Zaterdag en zondag valt er meer neerslag, maar breekt ook af en toe een zonnetje door. Maandag en dinsdag zwakt de wind af, maar blijft het bewolkt en valt er van tijd tot tijd een bui.

De weersituatie voor het komende weekend is volgens Weerplaza nog verre van zeker. Aanstaande zaterdag en zondag bevinden lagedrukgebieden zich boven het noordwesten van Europa. Het hangt van de exacte koers van deze depressies af hoeveel wind Nederland daadwerkelijk krijgt. De kans op zware windstoten in Brabant en Limburg is volgens de weermodellen op dit moment ongeveer 30%. Dat geeft aan dat een stevige wind een reëel scenario is voor het komende weekend, maar dat de kans op dit moment groter is dat het niet gebeurt. 

Vooral de wind is een probleem voor carnavalsoptochten. Bij enkel regen gaat in principe de opstoet gewoon door. Windkracht 5 is voor optochten op het randje om het al dan niet te laten doorgaan. Vorig jaar werd de beslissing in Breda en Den Bosch tot het laatste moment uitgesteld. Ook toen was het windkracht 5, maar werd er uiteindelijk toch gereden. In 2016 werden de optochten in onder meer Den Bosch en Breda wel afgelast. Veiligheidsdiensten adviseren om de optocht vanaf windkracht 6 niet te laten doorgaan.