Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Onvoldoende geld beschikbaar voor ruim 500 varkenshouders die willen stoppen

EINDHOVEN - Ruim 500 varkenshouders hebben zich ingeschreven voor de uitgebreide stoppersregeling die het Kabinet in het leven heeft geroepen. Voor deze ‘warme sanering’ is 180 miljoen euro beschikbaar. Dat is in beginsel onvoldoende om alle 503 aanmeldingen te honoreren.

De regeling is bedoeld om de ernstigste knelpunten op het gebied van stankoverlast aan te pakken. De varkenshouders in gebieden waar de geurproblematiek het grootst is, komen als eerste in aanmerking. Het is nog niet bekend waar de ingeschreven varkenshouders vooral vandaan komen; het ministerie van Landbouw wil daar op dit moment nog niets over zeggen. Overigens konden niet alle varkenshouders zich voor de regeling inschrijven. Alleen boeren in de meest varkensrijke gebieden van Nederland kwamen in aanmerking; de zogeheten concentratiegebieden Zuid (Oost-Brabant, Noord-Limburg) en Oost (delen van Gelderland, Overijssel en Utrecht).

Het ministerie heeft naar verwachting 13 weken nodig om alle inschrijvingen te beoordelen. Vervolgens krijgen boeren acht weken de tijd om al dan niet te tekenen. Het is dus nog afwachten of alle aanvragen worden gehonoreerd, en ook of alle boeren daadwerkelijk willen deelnemen. Met de gereserveerde 180 miljoen euro kunnen naar schatting zo'n 300 varkenshouders worden uitgekocht. Omdat hun varkensrechten door de overheid worden ingenomen, daalt het aantal varkens. Naar schatting met zo'n 7 tot 10 procent, wanneer de 180 miljoen volledig op gaat. Als dat het geval is, overweegt minister Schouten het budget overigens nog te verhogen. ‘Er wordt nog bekeken of alle aanvragen die voldoen aan de criteria gehonoreerd kunnen worden’, schrijft het ministerie in een persbericht.