Volledig scherm
© anp

Oost-Brabant opent aanval op drugsgebruik jongeren

EINDHOVEN/HELMOND - Jongeren vinden drugsgebruik steeds normaler en dat baart de GGD, Novadic Kentron en burgemeesters in Oost-Brabant grote zorgen. Daarom werken de diensten met ruim veertig gemeenten aan een nieuwe campagne om het drugsgebruik in dit deel van de provincie een halt toe te roepen. De voorlopige titel: 'Drugs? Dat kunnen we hier niet gebruiken'.

Het nieuwe project wordt straks uitgerold in Eindhoven, Helmond en alle Zuidoost-Brabantse gemeenten daar omheen en in Noord-Brabant. Het is de eerste keer dat de GGD in zo'n grote regio een campagne begint specifiek tegen drugsgebruik. Gemeenten hebben veelal wel eigen programma's, maar die zijn veel kleiner van opzet.

De trend dat jongeren drugsgebruik steeds normaler vinden, is lastig met cijfers te staven, maar beide instanties merken dat de meeste tieners en twintigers niet meer opkijken van een joint of pilletje. Diverse ex-verslaafden, jongeren en zorgspecialisten constateren die ontwikkeling. Dat blijkt uit een uitgebreide rondgang langs betrokkenen.

Op dit moment worden jongeren volgens de GGD en Novadic onvoldoende voorgelicht over drugsgebruik. En dat terwijl Nederlandse jongeren de meeste xtc en speed gebruiken van heel Europa. Gemeenten vullen programma's veelal zelf in, waarbij drugs soms op één hoop belanden met bijvoorbeeld roken en alcohol. Ook zouden ouders de signalen van drugsgebruik bij hun kinderen niet herkennen of uit schaamte niet willen zien. De nieuwe campagne moet daar een eind aan maken. Zo moeten zowel de veiligheid als gezondheid in de regio verbeteren.

Campagne 
De precieze inhoud van het programma wordt pas eind dit jaar bekend. De campagne zal lijken op 'Think before you drink', dat gericht is tegen alcoholgebruik door jongeren. In dat kader wordt voorlichting gegeven in sportkantines, kroegen en op scholen. En met succes: mede door de campagne en de verhoogde alcoholleeftijd beginnen jongeren nu later aan hun eerste drankje. Belangrijk doel van dit nieuwe project is om op het gebied van handhaving de neuzen dezelfde kant op te krijgen, beter dan nu gebeurt bij de alcoholwet. In de ene plaats worden jongeren namelijk nooit beboet voor drinken op straat, terwijl boa's elders geregeld met het bonnenboekje wapperen.

De pilot duurt in eerste instantie vier jaar en wordt daarna mogelijk met nog eens vier jaar verlengd. Als het experiment succesvol is, bijvoorbeeld omdat er aantoonbaar minder geblowd wordt in de omgeving, volgen andere regio's waarschijnlijk snel het voorbeeld.