Volledig scherm
© Arie Kievit / Hollandse Hoogte

Op zoek naar pareltjes voor fotowedstrijd Brabant in Beeld

Foto-wedstrijdHet leek wel een oorlogsgebied. Honderden vierkante meters kassen aan diggelen door hagel en storm. Het noodweer sloeg hard toe in Brabant. Iedereen herinnert zich de beelden van stukken glas tussen paprika’s en grote gaten in schuurdaken. In zo’n geval zeggen beelden meer dan woorden. Voor de fotowedstrijd ‘Brabant in Beeld’ zijn we op zoek naar dit soort foto’s. Beelden die mensen nog lang bij blijven en bepalend zijn voor Brabant. Foto’s die niet zouden misstaan op de voorpagina van de krant.

Naar aanleiding van de World Press Photo tentoonstelling die vanaf 18 november 2017 te zien is in de Willem Twee in Den Bosch, roepen we amateur- en professionele fotografen, studenten aan fotografie- en kunstopleidingen en fotografiecursisten op hun Brabant in Beeld te brengen. Je kunt foto’s in verschillende categorieën insturen: Hedendaagse kwesties, Dagelijks leven, Natuur, Mensen, Sport en Algemeen nieuws. In elke categorie worden door een vakjury drie genomineerden gekozen. Het werk van deze fotografen zal gelijktijdig met de World Press Photo tentoonstelling te zien zijn in de Willem Twee. Daarnaast dingen alle genomineerden mee naar een door Canon beschikbaar gestelde camera.

Talentvolle fotografen in Brabant
‘Brabant in Beeld’ is een idee van Stichting Wereldbeeld en en een samenwerking tussen Brabants Dagblad, BN DeStem, Eindhovens Dagblad, Stichting Wereldbeelden en Canon. ,,Er zijn veel talentvolle fotografen in Brabant”, zegt Claire van Nunen van Stichting Wereldbeelden. “We willen ze graag een podium bieden. En tegelijkertijd vragen we ze een blik te werpen op Brabant. Het moeten World Press-waardige foto’s zijn.”

De fotowedstrijd is voor Brabantse fotografen, of ze er nu wonen of afkomstig uit zijn. De foto moet in Brabant gemaakt zijn of legt een directe link met de provincie. En het beeldmateriaal moet in 2017 gemaakt zijn. “De foto’s refereren aan Brabant, in onderwerpkeuze, aanleiding of thematiek”, zegt Ruud Geven van Stichting Wereldbeelden. “Een hele uitdaging voor de fotograaf, maar we verwachten zeker dat er pareltjes tussen zullen zitten. We denken dat mensen ons zullen verrassen.”

Je kunt de foto’s vanaf heden insturen tot en met 30 september. Dan buigt een vakjury, bestaande uit kunst- en fotojournalistieke professionals zich over het aanbod. Nadat de jury de genomineerden bekend heeft gemaakt en de foto-expositie Brabant in Beeld is geopend in de Willem Twee, kan het publiek haar stem uitbrengen op hun favoriete foto.

Categorieën
De fotowedstrijd Brabant in Beeld heeft verschillende categorieën:

Hedendaagse kwesties: foto’s die cultureel, economisch, milieu, politieke of sociale kwesties in beeld brengen die spelen in Brabant.

Dagelijks leven: foto’s die het gewone of buitengewone in beeld brengen die niet binnen nieuwscategorie vallen.

Natuur: foto’s van flora, fauna of (Brabantse) landschappen.

Mensen: foto’s die individuen of groepen mensen portretteren.

Sport: foto’s die individuele of teamsporten vangen.

Algemeen nieuws: foto’s die getuige zijn van nieuwsmomenten of onmiddellijke gebeurtenissen.

Wil je een foto of kleine fotoreeks (maximaal 3 foto’s) insturen, doe dat dan hier. Lees ook de voorwaarden voor deelname aan de wedstrijd en de aanleverspecificaties goed door.