Volledig scherm
PREMIUM
De publieke tribune tijdens de inspraakronde in het provinciehuis. Boeren demonstreren opnieuw voor het provinciehuis van Den Bosch. Ze protesteren tegen de in hun ogen onrealistische stikstofmaatregelen van het provinciebestuur. © ANP

Opnieuw crisis in Brabants provinciehuis; CDA en andere coalitiepartijen lijken niet tot elkaar te komen

videoDEN BOSCH - Het lijkt er steeds meer op dat de breuk tussen het CDA en de andere Brabantse coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks en PvdA definitief wordt. Het CDA gaf tijdens de vergadering van vrijdagmiddag aan nog steeds niet tevreden te zijn over het Brabantse stikstofbeleid.

Het provinciebestuur werkte de afgelopen weken aan een gewijzigd pakket met stikstofmaatregelen, waarvan ook het gewraakte Brabantse boerenbeleid deel uitmaakt. Daarbij kwam de coalitie tot enkele versoepelingen. Zo ging de deadline waarop stallen aan strengere milieu-eisen moeten voldoen alsnog negen maanden naar achteren. Het CDA sprak van een hoopvolle beweging richting de boeren. Maar het was voor de fractie nog onvoldoende; het CDA diende nog enkele voorstellen in. Onder meer om de nieuwe deadline van 1 oktober 2022 ‘flexibel’ te maken.