Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Opnieuw lichte daling aantal patiënten op Brabantse ic's, 17 patiënten overleden

Het aantal patiënten op de intensive cares in Brabant is de afgelopen 24 uur licht gedaald. Ook werden in Brabant minder nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers die het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) maandag bekend heeft gemaakt. In de Brabantse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur zeventien mensen als overleden gemeld. Dat zijn er minder dan de afgelopen twee dagen.

Ook landelijk is er volgens het RIVM een daling in het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Sinds gisteren zijn er 101 nieuwe sterfgevallen door toedoen van het coronavirus geregistreerd. Een dag eerder werden door het RIVM 115 doden en 253 ziekenhuisopnames gemeld, waarmee het sterftecijfer vandaag opnieuw lager ligt.

Tekst gaat verder onder de grafiek

4456 Brabanders besmet

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 18.803. Dat is een stijging van 952 personen ten opzichte van gisteren en opnieuw minder dan de dagen ervoor. In Brabant is bij 4456 mensen officieel het virus vastgesteld. Dat zijn er 193 meer dan gisteren. Het RIVM benadrukt dat de cijfers het afgelopen etmaal zijn binnengekomen, maar dat er vertraging tussen het moment van opname of overlijden zit en de rapportage.

Uit de dagcijfers van het RIVM is daarom niet een eenduidige conclusie te trekken, maar het RIVM spreekt op basis van de registraties sinds 24 maart van een ‘afvlakking’. De effecten van de door het kabinet getroffen maatregelen, om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, zouden daaraan ten grondslag liggen.

Nieuwe patiënten

In Brabant werden opnieuw minder nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Zondag zijn dat er iets meer dan honderd volgens de NAZB. Kanttekening daarbij is dat zich in het weekend altijd minder patiënten melden. De maandagen laten steeds een kleine piek zien. In totaal liggen momenteel rond de 750 patiënten met het coronavirus in ziekenhuizen in Brabant.

Nieuwe coronagevallen die werden opgenomen in het ziekenhuis.
Volledig scherm
Nieuwe coronagevallen die werden opgenomen in het ziekenhuis. © NAZB

In totaal telt Brabant nu 250 intensive care-bedden. Dat is meer dan een verdubbeling van het normale aantal. Zeker vijftig bedden zijn gereserveerd voor niet-coronapatiënten die intensieve behandeling nodig hebben. Op de ic’s in Brabant liggen momenteel een kleine 180 coronapatiënten. Zondag werd een klein aantal patiënten naar ziekenhuizen buiten Brabant verhuisd.

Aantal coronapatiënten op de Brabantse intensive cares.
Volledig scherm
Aantal coronapatiënten op de Brabantse intensive cares. © NAZB

Aantal ziekenhuisopnames van patiënten met corona.