De mannen en vrouwen van Lô Mar Toete zullen geen vrienden worden met de actievoerders van Kick Out Zwarte Piet. Zij gingen verkleed als Masai door de straten van Schaijk.
Volledig scherm
De mannen en vrouwen van Lô Mar Toete zullen geen vrienden worden met de actievoerders van Kick Out Zwarte Piet. Zij gingen verkleed als Masai door de straten van Schaijk. © Maarten van de Rakt

Oproep levert ‘meer dan drie’ meldingen op van racisme tijdens carnaval

DEN BOSCH - De oproep om racisme te melden tijdens carnaval leverde tot nu toe drie bevestigde meldingen op in Brabant. Maar er zijn er zeker meer, aldus Marieke Stam van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Die is druk bezig ‘om het materiaal te analyseren, en ons erop te beraden’. ,,Dinsdag komen we naar buiten met een statement.”

Kick Out Zwarte Piet riep carnavalsvierders vrijdag op om foto's te maken van racistische uitingen tijdens het volksfeest. De actie kreeg veel aandacht, maar de officiële teller van het aantal meldingen komt vooralsnog niet verder dan drie. Die reacties kwamen binnen bij anti-discriminatieorganisatie Radar. In alle drie de gevallen ging het om carnavalskostuums die volgens een woordvoerder ‘beledigend waren voor andere bevolkingsgroepen’. Eén keer was daar een relatie met het corona-virus.

Omdat de drie meldingen eerst onderzocht moeten worden, wil Radar er nog niet dieper op ingaan. Ook wil het landelijke bureau niet zeggen uit welke plaatsen de meldingen komen. ,,Ze komen in ieder geval wel allemaal uit Brabant.”

Nogal wat stof

De oproep van Kick Out Zwarte Piet om racisme te melden in steden als Den Bosch, Oss en Tilburg deed nogal wat stof opwaaien. Ook tijdens het carnavalsfeest zelf bleek het onderwerp van gesprek. Dat ging van goede actie tot te ver doorgeschoten. Minder vriendelijk werd het ook. De leden van de actiegroep kregen volgens Marieke Stam een enorme lading verbale agressie over zich heen. 

Dat had volgens haar onder meer te maken met de leugen die al snel verspreid werd dat de anti-Zwarte Pietenclub een oproep deed om kinderen te fotograferen.   ,,Dat zouden wij natuurlijk nooit doen, maar dat wordt dan bewust zo neergezet om ons in een kwaad daglicht te stellen.” Stam sluit niet uit dat de organisatie dan aangifte zal doen van echt ernstige bedreigingen.

Tekst loopt door onder de foto

Deze omstreden Facebook-post van de carnavalsvereniging in Erp werd nog dezelfde dag verwijderd.
Volledig scherm
Deze omstreden Facebook-post van de carnavalsvereniging in Erp werd nog dezelfde dag verwijderd. © printscreen facebook

Ze wijst op al bekende incidenten als de mishandeling van de Tilburgse Cindy. Die zou zijn belaagd toen ze, met haar Chinese roots, opmerking maakte tegen jongens die haar treiterden door het coronaviruslied te zingen. De carnavalsstichting in Erp haalde na digitale ophef een foto van Facebook waarop een ‘Droomvluchtelingen’-boot te zien was.