Volledig scherm
© Shutterstock

Overijssel volgt Brabants voorbeeld: Geitenstop van kracht

OVERIJSSEL/BRABANT - Overijssel voert per direct een geitenstop in. Bestaande geitenboerderijen mogen niet meer uitbreiden, nieuwe geitenbedrijven mogen zich niet meer in de provincie vestigen en het omzetten van een bedrijf naar een geitenhouderij is ook niet meer toegestaan. Brabant voerde in 2017 als eerste een geitenstop in.

De provincie neemt de maatregel in verband met mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden. Op dit moment loopt een groot landelijk onderzoek naar de mogelijke samenhang tussen geitenhouderijen en longklachten.

In Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht geldt al zo'n geitenstop. De oostelijke provincie wil voorkomen dat bedrijven uitwijken naar Overijssel, vooral omdat er nog steeds groei zit in het aantal geitenhouderijen in Nederland.

Geitenstop

Op 7 juli 2017 werd besloten om in Brabant een geitenstop in te stellen nadat uit onderzoek bleek dat mensen die rond houderijen wonen vatbaarder zijn voor bepaalde ziektes. Meer dan een maand later volgde Gelderland als tweede provincie.

  1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
    PREMIUM

    Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

    BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.