Volledig scherm
© Shutterstock

Overijssel volgt Brabants voorbeeld: Geitenstop van kracht

OVERIJSSEL/BRABANT - Overijssel voert per direct een geitenstop in. Bestaande geitenboerderijen mogen niet meer uitbreiden, nieuwe geitenbedrijven mogen zich niet meer in de provincie vestigen en het omzetten van een bedrijf naar een geitenhouderij is ook niet meer toegestaan. Brabant voerde in 2017 als eerste een geitenstop in.

De provincie neemt de maatregel in verband met mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden. Op dit moment loopt een groot landelijk onderzoek naar de mogelijke samenhang tussen geitenhouderijen en longklachten.

In Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht geldt al zo'n geitenstop. De oostelijke provincie wil voorkomen dat bedrijven uitwijken naar Overijssel, vooral omdat er nog steeds groei zit in het aantal geitenhouderijen in Nederland.

Geitenstop

Op 7 juli 2017 werd besloten om in Brabant een geitenstop in te stellen nadat uit onderzoek bleek dat mensen die rond houderijen wonen vatbaarder zijn voor bepaalde ziektes. Meer dan een maand later volgde Gelderland als tweede provincie.

  1. ‘Wij een criminele motorclub? Nee man!’
    PREMIUM

    ‘Wij een criminele motorclub? Nee man!’

    EINDHOVEN - De leiders van twee motorclubs uit de regio distantiëren zich van het beeld dat ze een criminele achtergrond hebben. Sama Sama en Plomo o Plata zijn de namen van twee relatief nieuwe motorclubs die ook actief zijn in Oost-Brabant. Sacha Batlajar uit Geldrop is president van Sama Sama (48 leden) en Eindhovenaar Dennis van Eekelen is vicepresident van Plomo o Plata (15 leden). De politie noemde hen gisteren in het ED ‘wannabee’-motorbendes en gaf aan dat tussen de leden mannen met een criminele achtergrond zitten.