Volledig scherm
Gerrie van Essen (links) en Bas Ensing.

Overlast van jongeren in Best afgenomen na inzet jeugdagenten

BEST - Agent Gerrie van Essen is 's avonds laat nog geen tien seconden uit z'n politiewagen en tussen 'zijn' hangjongeren of het eerste incidentje wordt al besproken. "Ik was even vermist", grijnst een van de jongens in het Wilhelminapark in Best. Hoe lang? Van zes uur 's avonds tot de volgende ochtend. "Ik lag tegen m'n vriendin aan." Hij had z'n moeder toch best kunnen bellen, roepen z'n vrienden plagerig. "Ik had geen databundel meer, jongen", brult hij terug.

Hangjeugd
Sinds anderhalf jaar richten Van Essen en collega Bas Ensing hun aandacht enkele uren per week op jeugd en hangjongeren in Oirschot en Best. Ze sorteerden daarmee voor op het relatief nieuwe fenomeen jeugdagent in de politie-organisatie. Inmiddels zijn die in nagenoeg iedere gemeente actief. In Oirschot en Best is het tweetal een, soms twee, dagen per week volledig bezig met de jeugd. Ze houden contact met hun collega's in de wijk, met scholen en jeugdhonken en kennen uiteraard alle hangplekken en bijbehorende gezichten.

Een tweede tiener in het Wilhelminapark meldt dat ook hij even uit het zicht van z'n ouders was, maar zich tijdig weer meldde. "Ja, ik heb jouw foto vandaag even in m'n handen gehad", zegt Van Essen. Het duurt niet lang voordat de puberale vragen komen. Hoe snel zijn politiewagen rijdt, of op een scooter ook een sirene mag en: "Als je friet koud wordt, zet je dan je sirene aan?"

Overlastmeldingen
In Oirschot zijn geen problemen met jongeren en in Best blijven ze beperkt tot drie groepen die geregeld voor overlast zorgen. Groepen in wisselende samenstelling met jongeren van twaalf jaar tot midden twintig. Op het bureau toont Van Essen de jeugdoverlastmeldingen van een dikke maand: 24 stuks. Vooral geluidshinder. "Dat waren er vorige zomer twee keer zoveel."

Omdat de aanpak in Best en Oirschot wat voorloopt op de rest van regio Zuidoost-Brabant, kan de politie nog niet met cijfers bevestigen dat deze afname overal zichtbaar is. Van Essen is ervan overtuigd dat de aandacht werkt.

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.