Volledig scherm
In Brabant is 7 procent van de mensen overmatige drinker. © Thinkstock

Overmatig alcoholgebruik: Brabant in middenmoot

KaartTILBURG -  Brabant mag dan een Bourgondische reputatie hebben: de provincie staat op plek 6 wat betreft het percentage overmatige drinkers.  Dat blijkt uit onderzoek van Afkickkliniekwijzer.nl. 

In Brabant is 7 procent van de mensen overmatige drinker. Hier wordt onder verstaan meer dan 21 glazen alcohol per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen. Noord-Holland staat bovenaan in deze lijst waarbij vooral in rijke kustgemeenten als Bergen en Bloemendaal hoge percentages heeft. Overijssel, Drenthe, Friesland en Utrecht maken de top 5 compleet.

(Tekst gaat verder onder het kaartje)

De Brabantse gemeenten waar gemiddeld de meeste mensen wonen die overmatig alcohol drinken zijn Asten (11 procent), Dongen en Oirschot (beiden 10 procent). De gemeenten met gemiddeld het minste aantal overmatige drinkers zijn Cuijk en Halderberge (beiden 4 procent).

Ook is bij het onderzoek gekeken naar het aantal mensen dat niet of gematigd alcohol drinkt. Het gaat om maximaal één glas per dag. De gemeenten in Brabant met relatief de meeste mensen die niet of weinig alcohol drinken: Altena (48 procent van de inwoners), Halderberge (46 procent) en Cuijk en Meierijstad (beiden 43 procent).

De gemeenten die waar juist gemiddeld minder mensen wonen die niets of weinig alcohol drinken: Eersel (26 procent van de inwoners), Asten (27 procent) en Reusel-De Mierden (30 procent).

Afkickkliniekwijzer deed het onderzoek op basis van cijfers va het CBS en het RIVM.