Volledig scherm
Initiatiefnemers Ronald Roothans (links), Joep van Meel (midden) en Peter Schouten op de Grote Markt in Breda. © Edwin Wiekens

Plan voor grote professionele
wietkwekerij in Breda

BREDA - Een huisarts, een advocaat en een politicus gaan samen wiet kweken: het zou de eerste zin van een mop kunnen zijn. Maar de plannen van Ronald Roothans (39), geboren in Dommelen, zijn uiterst serieus. De huisarts, die al jarenlang een praktijk in Breda heeft, wil samen met advocaat Peter Schouten en SP-politicus Joep van Meel een forse wietkwekerij beginnen. 

Met het teeltbedrijf, goed voor een jaarproductie van 12.000 kilo cannabis en een omzet van 45 miljoen euro, wil het drietal in het overheidsexperiment stappen voor de legale teelt van cannabis vanaf 2019.

Investeerders

De drie pioniers denken acht miljoen euro nodig te hebben als startkapitaal voor hun zogeheten Project C (de c staat voor cannabis) in Breda. Een groot deel ervan willen ze ophalen via crowdfunding en er is contact met een investeerder uit Canada.

Ze hopen dat hun onbesproken gedrag en achtergronden de overheid over de streep zullen trekken.

Maar hennep is toch de wereld van bedrog en geweld waar criminelen en andere schimmige figuren regeren? Dat was voor het thuisfront dus even slikken. SP-Statenlid Joep van Meel: "De wietteelt in? Mijn familie zei meteen: word je dan niet doodgeschoten?" Bij Roothans keken ze ook even op. "Want het is natuurlijk spannend. Maar mijn vrouw was meteen enthousiast."

Veiligheid

De drie beamen dat veiligheid dan ook een belangrijk 'issue' is. Werknemers zullen uitgebreid worden gescreend. Ook over het gevaar van overvallen hebben de initiatiefnemers goed nagedacht: van drones en hoge muren tot bewaakte transporten. Al verwachten ze geen wildwest: "De enige producent van medische wiet in Nederland in Veendam heeft nog nooit last gehad van overvallen."

Het motief voor huisarts Roothans om wiet te kweken, draait onder andere om het verbeteren van de kwaliteit: "Het is natuurlijk gek dat bij coffeeshops nul controle plaatsvindt op de wiet. Je hebt geen idee wat je nu gebruikt, met al die pesticiden en verzwaringsmiddelen erin. Roken van tabak én wiet is sowieso dodelijk. Daar moet je meteen mee stoppen. Gebruik verdampers, wietolie of zet er thee van, zowel bij medicinaal als recreatief gebruik." Roothans beseft dat het vreemd is dat hij enerzijds jongeren met verslavingen in zijn praktijk krijgt en anderzijds de drugs zou gaan telen: "Maar uiteindelijk is het kiezen tussen twee kwaden. Wil je echt iets veranderen aan hoe het nu gaat, dan moet je zelf in actie komen. Bovendien willen we een deel van de opbrengst gebruiken om onderzoek naar wiet en verslavingen te financieren."