Pleidooi onderzoeker voor bestrijden processierups: kap eikenbomen, of spuit haarlak

Kap eikenbomen en vervang deze door een ander soort boom. Dat pleidooi doet onderzoeker Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. ,,Dat is niet het standpunt van het kenniscentrum, want het levert een hoop protest op. Maar als je het mij persoonlijk zou vragen, zou dat mijn advies zijn.”

De eikenprocessierups voedt zich namelijk met de blaadjes van eikenbomen. ,,Liefst de inlandse, maar de Amerikaanse eik lust hij ook.” De rups zorgt momenteel voor enorme veel overlast, omdat de brandharen op het dier onder meer jeuk en bulten veroorzaken. ,,We hebben veel te veel eiken”, stelt Hellingman. ,,En ook hier geldt: hoe groter de vijver, hoe groter de vis.” Dus het aantal rupsen zal de komende jaren nog verder uitbreiden, is de verwachting.

  1. Diamanten paar uit Heeze getrouwd in en met de Brabantsedag
    PREMIUM
    Brabantsedag

    Diamanten paar uit Heeze getrouwd in en met de Brabant­sedag

    HEEZE - Net getrouwd zijn. Eerst voor de gemeente en dan voor de kerk. En dan met de hele familie in 5 rijtuigen dwars door het dorp waar zo'n 20.000 mensen je toejuichen. Liny en Jan Boerenkamp (beide 84) uit Heeze maakten het 60 jaar geleden mee. Tijdens de tweede Brabantsedag ooit, op 6 september 1959. Zondag 25 augustus vindt de theaterparade voor de 62e keer plaats. Met het diamanten paar op de vip-tribune natuurlijk.