Volledig scherm
Gedenkteken voor Alex Wiegmink op de Posbank. © ANP

‘Proces tegen Veghelse verdachte in Posbankmoord moet over’

DEN HAAG/ ARNHEM - Het proces tegen de Veghelse verdachte in de zogeheten Posbankmoord moet volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad opnieuw worden gedaan. In het advies dat hij dinsdag aan de hoogste rechter gaf staan kritische noten over de undercoveroperatie die de politie gebruikte om verklaringen los te krijgen bij deze verdachte. 

De 44-jarige Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten. Zijn lichaam werd niet veel later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in Erp.

De advocaat-generaal zet vraagtekens bij de zogenoemde Mr. Big-methode die undercover-agenten hebben toegepast. Het gerechtshof in Arnhem zou onvoldoende hebben gemotiveerd waarom de bekentenis die Souris R. uit Veghel aflegde tegenover de agenten betrouwbaar is. 

17 december uitspraak

Het hof veroordeelde Souris R. en Frank S. tot achttien jaar cel voor het medeplegen van de moord op Alex Wiegmink. De moord bleef lang onopgelost. In november 2016 kreeg Frank S. uit Boekel last van zijn geweten en legde bij de politie een bekentenis af. Hij vertelde dat Souris R. uit Veghel ook bij de moord betrokken was.

De politie arresteerde Souris R. nadat hij tegenover de undercover-agenten had bekend. Voor de rechters kwam de man uit Veghel terug op die woorden.

In de zaak van Frank S. is de Mr. Big-methode niet toegepast. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad dan ook die veroordeling in stand te houden.  Ook in de zaak rond Helmonder Ad K. die wordt verdacht van de moord op Patrick van Dillenburg is de Mr Bigmethode toegepast. Wim S. kwam ook als verdachte van de moord op zijn vriendin in Kaatsheuvel aan het licht door deze methode.

De Hoge Raad doet 17 december 2019 uitspraak.