Volledig scherm
© ANP XTRA

Provincie: 'Méér en beter controleren veehouderijen hard nodig'

BRABANT - Méér en beter controleren van veehouderijen is hard nodig, dat concludeert de Provincie na een steekproef onder vijftien gemeenten. Onder andere laks optreden tegen het overtreden van vergunningsvoorschriften is een hekel punt.

In twaalf van de vijftien gemeenten overtraden veehouderijen vergunningsvoorschriften zonder dat er adequaat tegen werd opgetreden. Vooral in Oirschot werden veel overtredingen geconstateerd. De gemeenten Werkendam en Sint-Michielsgestel kwamen goed uit de test met een enkele overtreding 

De overtredingen betroffen een te hoge uitstoot van ammoniak en fijn stof, het in werking hebben van afwijkende stalsystemen en/of luchtwassers, het houden van meer/andere dieren dan toegestaan en het ontbreken van elektronische monitoring.

Het aantal controles dat gemeenten uitvoeren is lager dan in beleids- of uitvoeringsplannen is vastgelegd. In vijf gemeenten was het zeven tot dertien jaar geleden sinds de laatste controle.

Alle gemeenten uit de steekproef hebben een rapport gekregen. Ten slotte worden alle gemeentebesturen in Brabant de dringende uitnodiging om mee te werken aan de intensivering van het toezicht op veehouderijen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement