Volledig scherm
© Thinkstock

Provincie Noord-Brabant verhoogt belasting motorrijtuigen

DEN BOSCH - Autobezitters in Brabant zijn vanaf volgend jaar zo'n 12,50 euro per jaar meer kwijt aan motorrijtuigenbelasting. Het provinciebestuur is van plan het tarief met 2,5 procent te verhogen, meldt gedeputeerde Christophe van der Maat (VVD). 

,,We staan nu voor grote uitdagingen als de klimaatverandering, de toenemende drukte op de (spoor)wegen en de krapte op de arbeidsmarkt", zo licht hij toe in een persbericht. ,,Met het oog op de toekomst van Brabant, moeten we daar nu in investeren. Dat rechtvaardigt het nemen van deze impopulaire maatregel.” De afgelopen jaren kon Noord-Brabant het zonder belastingverhoging af. Nu speelt echter mee dat de bodem van de pot met geld vanuit de verkoop van energiebedrijf Essent in zicht raakt. De ruimte om te investeren wordt daardoor minder, terwijl het nieuwe provinciebestuur wel een behoorlijk prioriteitenlijstje heeft. Zoals het versnellen van de omslag naar duurzame energie, het terugdringen van ondermijnende criminaliteit en het aanpakken van het woningtekort en de leegstand.  

Door het verhogen van de motorrijtuigenbelasting, de enige vorm van de belasting die door provincies wordt geïnd, heeft de provincie voor de komende vier jaar zo'n 65 miljoen euro extra te besteden. Provinciale Staten zal dan wel eerst moeten instemmen met de belastingverhoging. Dat lijkt daarmee meteen een van de voornaamste discussiepunten te worden als de provinciale begroting dit najaar op de politieke agenda staat.

Christophe van der Maat.
Volledig scherm
Christophe van der Maat. © Erik van der Burgt / Verbeeld