Heijmans One-woningen in Veldhoven
Volledig scherm
Heijmans One-woningen in Veldhoven © FotoMeulenhof

Provincie Noord-Brabant wil hobbels wegnemen voor andere woonvormen

EINDHOVEN - Brabant doet het niet zo slecht als het gaat om woningbouw, constateert bouwgedeputeerde Erik van Merrienboer. Het aantal gebouwde woningen is goed, maar vraag en aanbod passen niet meer altijd bij elkaar. Steeds meer groeit de behoefte aan andere woonvormen en daar wil Den Bosch nu op inspelen.

Geclusterde (senioren)woningen, meergeneratie-wonen, collectief particulier opdrachtgeverschap, tiny houses, maar ook tijdelijke woningen. Die kunnen helpen om beter bij de veranderende vraag aan te sluiten, schrijft Van Merrienboer in het Actieprogramma Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw. Hij wil vooral helpen om allerlei hobbels op de weg naar alternatieven te slechten. 

tijdelijke woningen *Trudo* aan de Quinten Matsyslaan in Eindhoven
Volledig scherm
tijdelijke woningen *Trudo* aan de Quinten Matsyslaan in Eindhoven © DCI media

Uit provinciale cijfers blijkt dat in Brabant meer gebouwd werd dan in de rest van het land. In 2019 kwamen er 12.000 woningen bij, waarvan er bijvoorbeeld alleen al in Eindhoven 3.000 werden opgeleverd. Dat is nodig ook omdat in de provincie de komende vijf jaar zeker 81.000 woningen nodig zijn. Daarom moeten de gemeenten het tempo vasthouden, aldus de gedeputeerde in het persbericht. 

tiny houses worden op hun plaats getakeld in Aarle Rixtel
Volledig scherm
tiny houses worden op hun plaats getakeld in Aarle Rixtel © DCI Media

Ook constateert hij dat zo'n 25 procent van de woningzoekenden op zoek is naar een nieuwe manier van wonen, eventueel in zelfbouw. ‘Een toenemend aantal mensen wil minder individueel en meer samen leven en wonen en dat bovendien graag zelf vormgeven. Er zijn steeds meer alleenstaanden, bijvoorbeeld ouderen, maar ook werknemers uit het buitenland, studenten of gescheiden mensen. Zij zoeken woonruimte voor zichzelf, maar ook het comfort van een gemeenschap. Bijvoorbeeld om zelf de hulp en zorg te kunnen organiseren die ze wellicht op termijn nodig hebben', aldus de provincie. Ook willen ze vaak duurzaam, klimaatneutraal en circulair bouwen. 

Ook meer ruimte in buitengebied

Nu stuit dat soort bouwprojecten nog vaak op allerlei problemen. De provincie wil daar iets aan gaan doen. Het gaat dan om het bevorderen van nieuwe plannen en die opnemen in de planning, de beschikbaarheid van bouwlocaties, de financiering van initiatieven , het aanpassen van regelgeving en het opnemen op de politiek-bestuurlijke agenda. Voor dit soort initiatieven wil Van Merrienboer ook meer plaats inruimen in het buitengebied, als ze meerwaarde bieden voor de locatie. 

  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.