Volledig scherm
Boeren lieten gisteren bij het Provinciehuis in Den Bosch hun mening horen. © ANP

Provincie overweegt uitstel strengere milieu-eisen: Deur op een kier voor deel Brabantse boeren

DEN BOSCH - Honderden boeren vertrokken vrijdag met een wat onbestemd gevoel uit het provinciehuis in Den Bosch. Over uitstel van de strengere milieu-eisen voor Brabantse stallen werd nog helemaal niets besloten. Gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) beloofde wel naar een 'flexibilisering' te kijken.

De deur naar een verschuiving van de deadline van 1 april 2020 komt voor in elk geval een deel van de veehouders op een kier te staan. Maar voor wie precies, en hoe? Dat is een puzzel die Grashoff en provinciale staten de komende twee weken moeten leggen. ,,De datum voor alle veehouderijen vooruitschuiven, dat gaan we in elk geval niet doen", zo bespiegelde hij na afloop van een lange debatdag. ,,Dan schuiven we de onduidelijkheid alleen naar achteren. Maar niets doen is ook geen optie, gezien de verwarring die er nu is. Ergens daartussenin komen we uit."

De onduidelijkheid en verwarring waar Grashoff over spreekt, komt voort uit de stikstofimpasse die Nederland in zijn greep heeft. De Raad van State oordeelde in mei dat de overheid in feite jarenlang een te soepel vergunningenbeleid heeft gehanteerd. Kwetsbare natuurgebieden zijn daardoor niet goed genoeg beschermd. Het Rijk zint daarom nu op tal van maatregelen. Zoals verlaging van de maximumsnelheid op sommige wegen, maar vooral ook veel zaken die de boeren raken. Zo wil minister Schouten dat provincies boeren dicht bij kwetsbare natuur gaan uitkopen. Ook moeten stallen aan strengere milieu-eisen voldoen, maar daarbij is nog niet duidelijk wanneer en hoe precies.

En daar zit 'm precies de kneep: die landelijke regels zouden de al eerder vastgestelde Brabantse plannen kunnen doorkruisen. Terwijl er nog veel onduidelijk is, moeten boeren in Brabant vóór 1 april besluiten hoe zij de toekomst in willen, en met wat voor stalsysteem. Grashoff: ,,Stel dat we hier een boer krijgen die voor 1 april een keuze moet maken, en uiteindelijk een luchtwasser aanvraagt. Maar we komen twee maanden later bij hem dat we hem uit willen kopen, omdat hij bij een natuurgebied zit. Dat zou een heel pijnlijke situatie zijn, dat willen we voorkomen." Voor een algeheel uitstel, zoals oppositiepartijen CU/SGP, Forum voor Democratie, PVV, 50Plus en Lokaal Brabant bepleitten, was geen meerderheid. Wel benadrukten VVD en CDA de bestaande afspraken te willen herzien. Waar dat toe leidt, moet voor het volgende debat van 25 oktober dus duidelijk worden.

  1. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.