Volledig scherm
© Archieffoto BD

Provincies: niet meer betalen voor rotzooi van afvalcriminelen

DEN BOSCH - Provincies willen niet langer handenvol geld uitgeven aan de rotzooi die malafide afvalverwerkers achterlaten. De Brabantse provinciebestuurder Johan van den Hout (SP) zegt dat dinsdag in dagblad Trouw. Hij gaat staatssecretaris Sharon Dijksma vragen om een herziening van de wet. Hij krijgt steun van onder meer de provincie Limburg.

De directe aanleiding voor de oproep van Van den Hout is een affaire in Helmond. In een loods van Bruekers Recycling bleek afgelopen augustus een flinke hoeveelheid vaten vol chemisch afval te lekken. Die zijn inmiddels afgevoerd. Opruimkosten voor de provincie: één miljoen euro. Van Bruekers Recycling kan de provincie weinig tegemoetkoming verwachten, want het bedrijf is eind september failliet verklaard.

Van den Hout vindt dat afvalverwerkers voortaan pas betaald mogen krijgen als zij gevaarlijke stoffen op een veilige manier hebben verwerkt. Nu krijgen bedrijven op voorhand al vergoedingen voor het opslaan van giftige stoffen. Als een recyclingbedrijf vervolgens regels aan de laars lapt of op een andere manier zorgt voor gevaarlijke situaties, draaien provincies op voor de schoonmaakkosten.

Provinciebestuurder Van den Hout wil geblokkeerde bankrekeningen invoeren, zodat afvalverwerkers pas betaald krijgen nadat zij hun taak volgens de voorschriften hebben vervuld. "Nu is het een kwestie van stash and cash", zegt Van den Hout in Trouw. "De rotzooi opslaan en poen pakken." Het Limburgse bedrijf Bruekers Recycling had in Helmond 680 vaten met onder meer salpeterzuur en zoutzuur op een ondeugdelijke wijze opgeslagen. Zo stonden vaten bol of lekten. De kwestie kwam aan het licht toen werknemers van een naastgelegen metaalbedrijf groene, borrelende smurrie door de muur zagen komen.

Bruekers Recycling is inmiddels onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek. De directeur van de bedrijven in de gemeenten Maasgouw, Weert, Nederweert en Helmond wordt ervan verdacht honderden duizendlitervaten met afvalstoffen te hebben opgeslagen zonder vergunning of in strijd met de vergunning.