Volledig scherm
PREMIUM
Boeren bij het Brabantse provinciehuis, afgelopen vrijdag. © Dolph Cantrijn

Provincies zwichten niet zozeer voor de boer, maar voor hun eigen geklungel

AnalyseDe twaalf Nederlandse provincies hebben nogal lopen klungelen bij het uitwerken van hun gezamenlijke stikstofafspraken. Of protesterende boeren met hun ogenschijnlijk succesvolle protest ook iets gewonnen hebben, moet nog blijken.

‘Een paar honderd trekkers bij het provinciehuis, en ze krijgen meteen hun zin.’ Of: ‘zie je wel, intimidatie en geweld loont.’ Het regende de afgelopen dagen reacties van die strekking na boerenprotesten bij diverse provinciehuizen. Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland trokken hun handtekening in onder het stikstofbeleid dat de provincies gezamenlijk hadden vastgesteld. Sommige boeren presenteerden dat als het begin van de trekkerrevolutie. Nu deze slag was gewonnen, zouden er vast meer volgen. Hun tegenstanders zagen het schouwspel vooral als het failliet van het openbaar bestuur in Nederland. Als buigen voor de druk van de agrolobby.

  1. Lichaam van Lisan (17) uit Breda verwoest door ziekte van Lyme, behandeling in Duitsland geeft eindelijk hoop
    PREMIUM

    Lichaam van Lisan (17) uit Breda verwoest door ziekte van Lyme, behande­ling in Duitsland geeft eindelijk hoop

    BREDA - ,,Een maand geleden kon Lisan niet langer dan vijf minuten lopen. Nu wandelen we iedere avond samen een half uur door de wijk. Ongelooflijk!”, zegt de moeder van Lisan Donkers (17). Door een tekenbeet op haar zevende kreeg de Bredase de ziekte van Lyme, wat een verwoestende uitwerking op haar lichaam had. Ze kon bijna niks meer, maar na eindelijk een behandeling in een Duitse kliniek te hebben gekregen is er een sprankje hoop.