Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Erik van 't Hullenaar

'Richt taskforce in tegen mestfraude'

DEN BOSCH - Er moet een speciale taskforce komen die mestfraude gericht aan gaat pakken. Dat stelt de Brabantse D66-fractie. Hun gedeputeerde Anne-Marie Spierings vindt het een goed idee.

Twee weken geleden onthulde NRC Handelsblad dat boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaren in Brabant en Limburg op grote schaal met mest zouden frauderen. Door mest illegaal over het land uit te rijden in plaats van die af te laten voeren, proberen boeren de kosten te drukken. ,,Wat mij in het artikel vooral opviel, is dat het zo gestructureerd en georganiseerd lijkt te zijn", zei Spierings gisterochtend tijdens een overleg in het Provinciehuis. ,,Het is zeker niet uitgesloten dat achter die individuele fraudegevallen criminele netwerken actief zijn."

Privacy

Die criminele netwerken in beeld brengen en aanpakken, blijkt in de praktijk lastig. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag vanwege de Wet bescherming persoonsgegevens geen informatie uitwisselen met andere overheden, bevestigt een woordvoerder van de warenautoriteit. ,,Op dit moment onderzoeken we of dat anders kan. Een optie is het sluiten van een convenant."

Zo'n convenant zou onderdeel kunnen zijn van de nieuwe taskforce mestfraude. Daarin zouden volgens D66-Statenlid Arend Meijer een hele trits partijen plaats moeten nemen: naast de NVWA het Openbaar Ministerie, omgevingsdiensten, waterschappen, gemeenten en provincies. ,,Partijen die nu allemaal bij de boer op het erf komen, maar die vaak langs elkaar heen werken en naar elkaar wijzen." Dat voor een gerichte aanpak van mestfraude de privacy-wetgeving 'omzeild' zou moeten worden, neemt Meijer voor lief:  ,,Wij zijn als D66 erg van de privacy, maar niet als die fraudeurs beschermt."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kamerleden slaan alarm over diepgeworteld wantrouwen van Brabantse boeren in politie

    Kamerleden slaan alarm over diepgewor­teld wantrouwen van Brabantse boeren in politie

    TILBURG - Tweede Kamerleden vinden het 'pijnlijk’ en ‘schokkend’ dat boeren zo'n diepgeworteld wantrouwen hebben tegen de politie dat ze niet de telefoon pakken als ze zijn benaderd door drugscriminelen. Uit de door deze krant gepubliceerde enquête blijkt dat slechts één op de tien boeren de politie inlicht als criminelen hen vragen naar de huur van een stal of schuur voor het telen van wiet of produceren van synthetische drugs.