Rijden in dichte mist: met deze tips ga je voorbereid op pad
Het is dinsdagochtend op meerdere plekken flink mistig en dus is het oppassen geblazen met de auto. In Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland geldt code geel. Met deze tips ga je voorbereid op weg.
Mist wordt ook wel een ‘wolk op de grond’ genoemd. Het gaat hierbij om minuscule waterdruppels die door de lucht zweven en het zicht beperken. Door de afkoeling van koude lucht en het mengen van koude en warme lucht kan er mist ontstaan. Meteorologen spreken pas van mist als je minder dan een kilometer ver kunt kijken. In Nederland hebben we gemiddeld tussen de 40 en 90 mistdagen per jaar.
De afgelopen dertig jaar is het aantal dagen met mist en nevel in grote delen van Europa gehalveerd, aldus het KNMI. Waarschijnlijk komt dat doordat de lucht sinds de jaren 80 schoner is geworden. Hoe viezer de lucht is, hoe makkelijker kleine waterdruppels zich in de lucht vormen. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens oud en nieuw. Wanneer het zicht minder is dan 200 meter, is er sprake van dichte mist. Bij minder dan 50 meter zicht wordt gesproken van zeer dichte mist.
Tips en trucs voor veilig rijden in de mist:
- Bij een zicht van minder dan 200 meter bij mist, regen of sneeuw, moet je de mistlampen aan de voorkant van de auto gebruiken. Zodra het zicht aanzienlijk verbetert, moeten ze meteen uitgezet worden, omdat ze medeweggebruikers kunnen verblinden.
- Zet niet je groot licht aan. Het is niet verboden, maar groot licht wordt verspreid en gereflecteerd door de waterdruppels in de mist, waardoor je minder ziet.
- Mistachterlichten mogen alleen gebruikt worden wanneer het zicht minder dan 50 meter is door zware sneeuw of mist. Een handige truc om in te schatten hoeveel je ziet, is door naar de hectometerpaaltjes langs de weg te kijken. Die staan precies 100 meter uit elkaar.
- Let op: het gebruik van mistachterlichten is bij hevige regenval verboden, omdat de reflectie achterliggers zou kunnen verblinden.
- Pas op voor het ‘aanzuigeffect’. Mensen hebben de neiging om in de mist steeds sneller te rijden om hun voorligger te kunnen blijven zien bij gebrek aan referentiepunten. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
- Let ook op met automatische koplampverlichting. De lampen gaan dan door een sensor automatisch aan wanneer het donker wordt, maar dat is bij mistvorming niet altijd het geval.
- Wees geduldig tijdens het rijden in mistig weer. Rem langzaam om andere voertuigen de kans te geven om te reageren. Kettingbotsingen ontstaan vaak doordat mensen bij het inrijden van een mistbank te abrupt afremmen.
- Maak de autoruiten schoon. Vieze autoruiten zorgen voor minder zicht en dus is het verstandig om de autoruiten goed schoon te maken, ook aan de binnenzijde. Hierdoor verlaag je de kans op condensvorming aan de binnenzijde, die het zicht verder kan verminderen. Veeg tijdens het rijden met de ruitenwissers de kleine waterdruppels op de ruiten weg.
- Auto’s met zogenoemde adaptieve cruisecontrol zijn voorzien van radar. Deze meet, door de mist heen, wat de afstand is tot de auto voor je en remt wanneer daar reden voor is. De apparatuur wordt niet gehinderd door mist en kan weliswaar niet worden gebruikt als leidraad, maar wel als extra hulp om veilig door de mist te rijden.
- Het Belgische verkeersinstituut Vias raadt aan om het bestuurdersraam tijdelijk te openen, zodat beter ingeschat kan worden hoe dik de mist is. Tevens wordt zo condensvorming op de ramen voorkomen.
- Vertrek op tijd. Rijkswaterstaat houdt vanuit verkeerscentrales de spitsstroken met camera’s in de gaten. Als er een ongeval is, kan de dienst de spitstrook snel sluiten. Bij mist en sneeuwval kunnen medewerkers vaak zo weinig zien, dat ze uit veiligheidsoverwegingen de spitsstroken dichthouden. Dat kan leiden tot extra files en vertragingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In nood door de gasrekening? Den Bosch helpt
DEN BOSCH - De fors gestegen energieprijzen brengen ook veel Bossche verenigingen, stichtingen en huurders van gebouwen van de gemeente in de problemen. Den Bosch komt nu met een noodfonds. Hoe werkt het? -
Gegenpressing | NAC-coryfeeën op Club van 1912-avond, zilverwerk en onverwachts bezoek
In De Gegenpressing Podcast bespreken clubwatchers Yadran Blanco, Dennis Kas en Joost Blaauwhof het laatste nieuws rondom NAC. In deze aflevering gaat het over de bekerwedstrijd tegen Heerenveen. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUMmet video
Supermarkteigenaar Geertruidenberg in diepe rouw om verlies familie in Syrië: 'Ze sliepen, de aardbeving heeft hen totaal verrast’
GEERTRUIDENBERG - De pijn en het verdriet bij de Syrische familie Kalash in Geertruidenberg is immens. Een groot aantal familieleden is bij de verwoestende aardbeving om het leven gekomen. ,,Het is niet te bevatten.”
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
Waarschuwing voor dichte mist, code geel in zuidwesten
In het zuidwesten van het land komt plaatselijk dichte mist voor. Het KNMI heeft dinsdagochtend voor Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland tot 09.00 uur code geel afgekondigd. -
PREMIUMmet video
Efteling zet compensatie stop: gedupeerde bezoekers krijgen geen korting meer vanwege stroomstoring
KAATSHEUVEL - Eftelingbezoekers die op de dag van de grote stroomstoring in het park waren en zich nu nog niet gemeld hebben bij het pretpark, hebben geen recht meer op compensatie. Ook al hadden medewerkers van het park dat ter plekke aan meerdere gasten beloofd.