Ritje in bus in Tilburg escaleert: asielzoekers weigeren te betalen, vluchten spoor op en bespugen agenten

TILBURG - Vijf asielzoekers zijn zaterdag uit een lijnbus van Arriva op de Bosscheweg in Tilburg gevlucht en het spoor op gerend, nadat ze een politiecontrole wilden voorkomen. Daarbij is een man gewond geraakt en naar een ziekenhuis gebracht. De vluchtende buspassagiers zijn asielzoekers, bevestigt de politie.

De chauffeur van de Arriva-bus meldde rond halfelf dat hij problemen had met een groep mannen in zijn bus. Hij vermoedde dat ze aan het zwartrijden waren.

Toen de agenten arriveerden, stond de bus stil op de Bosscheweg in Tilburg, vlakbij een spoorwegviaduct. De mannen waren echter niet van plan zich door de politie te laten controleren en vluchtten de bus uit. 

Spoor op gerend

Daarbij renden ze het spoor op, waarbij één van hen gewond raakte. Volgens de politie konden twee treinen nét op tijd stoppen. Agenten die de mannen wilden benaderen werden met stenen bekogeld en bespuugd. Ook gingen ze de politie te lijf met hun broekriemen. Uiteindelijk wist de politie hen er toch van te overtuigen dat de gewonde man medische hulp nodig had. 

De asielzoeker werd door ambulancebroeders verzorgd en naar het ziekenhuis gebracht. Daarna gaven de andere vier zich ook over aan de politie. 

Er wordt onderzocht waarom zij zo nadrukkelijk uit handen van de politie wilden blijven. Aanvankelijk dacht de politie dat degene die gewond is geraakt geëlektrocuteerd was, maar later bleek dat toch niet het geval.

AZC Oisterwijk

Mogelijk zijn de opgepakte mannen bewoners van het nabijgelegen asielzoekerscentrum in Oisterwijk, maar daarnaar doet de politie nog onderzoek. Als gevolg van de situatie is het treinverkeer tussen Tilburg en Den Bosch enige tijd verstoord geweest.

Volledig scherm
De politie had de handen vol aan het oppakken van een groepje stennisschoppers in een lijnbus. © Toby de Kort/De Kort Media
Volledig scherm
De lijnbus werd aan de kant gezet toen een groepje mannen amok maakte. © Toby de Kort/De Kort Media
Volledig scherm
Een asielzoeker raakte gewond op het spoor. © Toby de Kort/De Kort Media
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Veel eekhoorns en eikels maar weinig libellen en Siberische vogels: dit kunnen we van de herfst verwachten na de droge zomer

    Veel eekhoorns en eikels maar weinig libellen en Siberische vogels: dit kunnen we van de herfst verwachten na de droge zomer

    Veel eekhoorns, bijzondere trekvogels en reeën. Maar ook nog steeds brandgevaar, muggen en mogelijk uitstervende libellen. De droogte van de afgelopen maanden en de hoge temperaturen nu hebben zo zijn weerslag op de herfst. ,,Maar de natuur reageert op haar eigen manier en dan komt het meestal wel weer goed", legt boswachter van Staatsbosbeheer De Kempen, Jos Kerssemakers, uit.