Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

RIVM: 181 nieuwe besmettingen in Brabant, provincie lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames te zijn

updateBrabant lijkt over de piek van het aantal ziekenhuisopnamen heen. Dat concludeert het RIVM naar aanleiding van de nieuwste cijfers van dinsdag. In Brabant zijn sinds maandagmiddag 181 nieuwe besmettingen gemeld, met nu een totaal van 3412. Nog altijd komt meer dan een kwart van de besmette Nederlanders uit Brabant. 

Sinds de update van maandagmiddag heeft het RIVM in heel Nederland 845 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, waarmee het totaal op 12.595 staat. Het aantal doden staat nu op 1039; 175 meer dan gisteren gemeld werd. 

Belangrijk is het aantal nieuwe patiënten dat dagelijks wordt opgenomen. Vorige week lag dat in Brabant op 280, dinsdag komt het totaal waarschijnlijk uit op zo'n 200. Dat betekent echter niet dat de druk op ziekenhuizen minder wordt. 

Ruimte op de ic

Deze dagen is het aantal mensen dat op de intensive care ligt van belang. Nederland telt nu zo’n 1600 ic-plekken. Dat zijn er 500 meer dan normaal. 1100 plekken zijn gereserveerd voor coronapatiënten, wat zorgt voor krapte in de ‘gewone’ intensieve zorg. Maar het is de vraag of er deze week überhaupt genoeg plek overblijft. Er zijn plannen om het aantal ic-bedden uit te breiden naar 2000, maar daarvoor is op dit moment nog niet genoeg personeel en beademingsapparatuur.

Brabant telt nu 250 ic-bedden, meer dan een verdubbeling van het normale aantal. Op dit moment liggen in Brabant 160 mensen met corona op de intensive cares. Daarmee is volgens voorzitter Bart Berden van de samenwerkende ziekenhuizen 85 procent van de beschikbare ic-bedden voor coronapatiënten bezet. Veel meer capaciteit is niet zomaar gemaakt, vooral door een tekort aan personeel. 

Dat de ic's nog niet volliggen is te danken aan andere ziekenhuizen in Nederland, die afgelopen weken Brabantse patiënten opnamen. Maar sinds afgelopen weekend zijn ook zij hun plafond aan het bereiken. Nu worden nog binnen Brabant patiënten uitgewisseld, maar omdat Brabantse ziekenhuizen nu meer op zichzelf uitgewezen zijn, verwacht Berden de komende dagen een grotere stijging van het aantal patiënten op de intensive cares. ,,Het wordt spannend of er genoeg bedden zijn.” 

Aantal ziekenhuisopnamen

Het RIVM maakt vanaf nu gebruik van een nieuwe methode om de ernst van het coronavirus per gemeente te duiden. Tot nu toe ging het uit van het aantal mensen dat positief was getest op het virus, maar die gegevens worden niet meer gedeeld. Nu er zo weinig testen beschikbaar zijn dat alleen ouderen en zwakkeren nog getest worden, zeggen die cijfers weinig meer. Daarom wordt nu gekeken naar het aantal patiënten dat per gemeente in ziekenhuizen is opgenomen. 

Het RIVM in het persbericht van dinsdag: ‘De provincie Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames te zijn. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg neemt het aantal ziekenhuisopnames nog wel toe. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.’

Landelijk steeg het aantal ziekenhuisopnamen in de afgelopen dag wel flink: van 3990 naar 4712:

Vooral Oost-Brabant

Net als in de andere cijfers blijkt ook hier dat Oost-Brabant nog altijd zwaar te kampen heeft met het coronavirus. Zo heeft het kleine Boekel 194,7 ziekenhuisopnamen per 100.000 inwoners. Voor Bernheze staat dat aantal op 182,4. Voor Uden op 159,1 en Gemert-Bakel op 156,2. Relatief het zwaarst getroffen is het Limburgse Peel en Maas, met 237,2 ziekenhuisopnamen per 100.000 inwoners. 

Statement burgemeesters 

Burgemeesters John Jorritsma, Jack Mikkers en Theo Weterings hebben dinsdagavond laten weten dat ze trots zijn op alle Brabanders en hoe zij met de crisis omgaan. 

,,Wij zijn trots op de manier waarop onze ziekenhuizen stand hebben gehouden en hoe wij ons als Brabant solidair hebben verklaard met de rest van het land: andere regio’s met coronapatiënten die straks intensive care zorg nodig hebben, zijn in Brabant welkom.”

,,Brabanders, wij zijn trots op hoe u in Brabant de maatregelen opvolgt: zonder morren en met oog voor uw naasten. Wij zijn trots op de veerkracht die u allen heeft getoond in deze uitzonderlijke situatie. Alleen samen krijgen we corona eronder. Wij vertrouwen erop dat het ons gaat lukken. Wij hebben vertrouwen in u.”

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.