Stefan (35) ziet haastige bestuurders ‘brutaal langs artsen racen’ bij zwaar ongeluk in Venhorst

VENHORST - Hulpverleners zijn vrijdagochtend belemmerd door bestuurders die massaal hun afzetting negeerden tijdens de ernstige aanrijding in Venhorst. Ze moesten ‘koste wat het kost’ over het fietspad rechtdoor, waardoor het werk voor ambulancepersoneel moeilijk werd. Stefan Broos (35) uit Venhorst zag het gebeuren: ,,Dat was echt grensoverschrijdend gedrag. Ik word er nu nog onpasselijk van.”

Broos hoorde het ongeluk gebeuren vanuit zijn huis, dat op vijftig meter afstand staat. Hij hoorde aan de enorme klap dat het niet goed zat en rende naar buiten. Daar trof hij een zwaar beschadigde auto aan, die op zijn dak lag. De bestuurder lag er nog in. Hij wachtte geen moment langer en belde 112.

Terwijl hij belde met de hulpdiensten reden automobilisten zonder te stoppen langs het verongelukte voertuig, vertelt Broos. ,,Ze hadden blijkbaar haast, wat belangrijker was dan helpen.” Hij omschrijft hoe auto's links en rechts rakelings om het wrak ‘sjeesden’.

Quote

Ze hadden blijkbaar haast, wat belangrij­ker was dan helpen

Stefan Broos

Gelukkig stopte er wel een auto met een arts. De vrouw liep naar de auto om te zien of ze iets kon betekenen voor de zwaargewonde bestuurder. 

Ondertussen landde een traumahelikopter op het weiland ernaast. De artsen staken het fietspad over, waar gehaaste automobilisten ook overheen reden. De artsen zetten hun spullen in de berm en begonnen de bestuurder hulp te verlenen. ,,Het scheelde een halve meter of ze werden geraakt”, zag Broos. Ook tijdens het hulpverlenen reden auto's over het fietspad om de plaats van het ongeval heen. 

Volledig scherm
Belemmering hulpdiensten bij ernstige aanrijding in Venhorst © Politie Boekel

Boze gezichten en vervelende opmerkingen

Pas toen de politie kwam kon het verkeer worden stopgezet. De politie schrijft op Facebook dat de hulpdiensten moeite hadden de bestuurder te helpen, omdat mensen massaal het rode lint negeerden. 

Nadat het 31-jarige slachtoffer uit Schijndel zwaargewond naar het ziekenhuis werd vervoerd, begon de politie bekeuringen uit te schrijven tijdens het onderzoek op de plaats van het ongeval. ,,Ook hierbij kregen we weer boze gezichten, onbegrip en vervelende opmerkingen richting ons.”

In ruim een uur heeft de politie tien processen-verbaal geschreven voor het negeren van de afzetting. Op Facebook plaatst de politie Boekel een oproep: ,,Het vriendelijke verzoek om ons (en de andere hulpverleners) te laten werken. Je baas heeft er vast begrip voor als je moet omrijden.”

Rijbewijs ingevorderd

De 31-jarige man uit Schijndel vloog rond half acht door nog onbekende reden met zijn voertuig over de kop nadat hij tegen een boom botste. Het rijbewijs van de man is ingevorderd, laat de politie weten. ,,Onderzoek moet uitwijzen hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Ook wordt onderzocht of hij alcohol dan wel drugs op had.”

Volledig scherm
Ongeluk in Venhorst. © Marcofotografie / Marco van den Broek