Volledig scherm
© Thinkstock

Stegeman loopt legerbasis Oirschot binnen

OIRSCHOT - Het is onderzoeksjournalist Alberto Stegeman, in een poging de beveiliging te testen, opnieuw gelukt om een legerbasis binnen te komen. Dit keer in Oirschot. Dat laat hij zondag zien in zijn programma Undercover in Nederland op SBS6. Minister Jeanine Hennis (Defensie) laat uitzoeken hoe Stegeman de legerbasis kon binnendringen.

Dit keer wist de journalist, gehuld in camouflagekleding, de militaire basis Oirschot binnen te komen. Op beelden is te zien dat hij daar ongestoord tussen geparkeerde militaire voertuigen doorloopt. Stegeman: „Er zit een pijnlijk groot lek in de beveiliging van defensie. En dat in deze tijden van terreur.”

Uitleg

D66 wil uitleg van minister Jeanine Hennis (Defensie) over de beveiliging. „Het is zeer zorgelijk dat het met de beveiliging van deze kazerne zo slecht gesteld is”, aldus Kamerlid Salima Belhaj. „Wat zegt dat over de andere kazernes? Juist in deze tijden van terreurdreiging, wanneer kazernes een mogelijk doelwit zijn, moet de beveiliging maximaal op orde zijn. Defensiepersoneel mag vanuit voorzorgsmaatregelen niet in uniform de straat op, maar nu blijkt dat onze militairen op de eigen kazerne, waar zij zich veilig moeten voelen, mogelijk blootstaan aan gevaar door gebrekkige beveiliging.”

Woensdrecht

In 2008 zorgde Stegeman voor ophef door binnen te dringen op militair vliegveld Woensdrecht en daar dichtbij de gevechtsvliegtuigen te komen. Op de kazerne in Havelte wist hij zelfs met een legervoertuig van het terrein af te rijden. De uitzending noopte defensie indertijd om extra beveiligingsmaatregelen te nemen.

Volledig scherm
Het is de tweede keer dat Stegeman ongemerkt legerbases binnen kan komen © ANP
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement