De dertigste prins Bock dun Urste van carnavalsvereniging Wilhelmina is bedroefd over het afblazen van de optocht in Eindhoven.
Volledig scherm
De dertigste prins Bock dun Urste van carnavalsvereniging Wilhelmina is bedroefd over het afblazen van de optocht in Eindhoven. © De dertigste

Stormachtige carnaval met zware windstoten, meerdere optochten gaan niet door

VIDEOHarde windstoten en regen teisteren dit jaar carnaval. Vooral zondag wordt het hondenweer, voorspelt Weeronline. ,,Carnavalsvierders moeten dit weekend rekening houden met forse windstoten en ook regent het langdurig en hard.” Het KNMI heeft voor zondag code geel afgekondigd in het zuiden. ,,Het is de vraag of de praalwagens de harde wind aankunnen”, zegt weervrouw Diana Woei van Weerplaza. Na het weekend wordt het iets beter.

Zaterdag is het ook onstuimig in Nederland, maar volgens Weeronline is de kans op zware windstoten dan het grootst in de kustprovincies. Tot dusverre gaan alle Brabantse optochten behalve die van Eindhoven, Dongen, Vlijmen en Lage Zwaluwe door. ,,Zondag neemt de wind in het noorden en midden af, maar juist het zuiden krijgt te maken met nog meer wind dan zaterdag. Zware windstoten van ruim 90 kilometer per uur teisteren de carnavalsoptochten en kunnen praalwagens beschadigen.”

Ook op zondag zijn verschillende tochten afgelast of afgeslankt. Son en Breugel is verplaatst naar dinsdag, Valkenswaard is er nog niet uit of er een andere datum komt en Heeze gaat niet meer door. In Helmond is ervoor gekozen om de grote wagens niet te laten starten omdat dat te gevaarlijk zou zijn wegens de windstoten tot windkracht 10. 

Weeronline omschrijft de zaterdag als ‘onstuimig’. ,,Met landinwaarts een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind. In de middag valt ook in de carnavalsgebieden zo nu en dan wat regen. Daarbij waait een vlagerige zuidwestenwind met kans op windstoten van 50 tot 70 kilometer per uur.”

Vooral zondag veel regen en wind

Maar vooral de carnavalszondag valt naar verwachting in het water: het gaat langdurig en tijdelijk ook hard regenen ten zuiden van de rivieren. ,,Op grote schaal wordt zo’n 20 tot 30 millimeter regen verwacht.” In de loop van de ochtend zal ook de wind aanwakkeren in Brabant en Limburg, tot 5 à 7 Beaufort. 's Avonds zwakt de wind af.

Het weerinstituut sluit af met een positief puntje: de temperatuur. ,,Ondanks de regen wordt het zeer zacht, met 10 tot 12 graden.” Optochten op maandag en dinsdag komen er dit jaar beter van af. Dan staat er slechts een matige wind. Dinsdag is er af en toe zelfs ruimte voor de zon.

Ook Woei van Weerplaza denkt dat het zondag een nog minder mooi verhaal wordt. ,,Er valt gedurende de hele dag een flinke bak met regen uit de hemel. Ook dan worden er stevige windstoten verwacht. Ik zou tegen de carnavalsvierder zeggen: trek een regenpak aan. En hopelijk houden de praalwagens het.”

Optochten dreigen in het water te vallen

Diverse optochten dreigen, vooral op de stormachtige zondag, vanwege de slechte weersomstandigheden niet door te gaan. De optocht van zondag in Tilburg gaat vooralsnog door, net als die van Den Bosch en de grote Kempenoptocht in Hapert op maandag. Ook in Breda en Roosendaal is het evenement voorlopig niet geannuleerd.